Suriname officieel 'wanbetaler' voor US$ 125 miljoen lening
13 Jul 2020, 19:29
foto


Fitch Ratings heeft de kredietwaardigheid van Suriname beoordeeld tot het laagste niveau, RD (restrictive default status), wat inhoudt dat het land zijn schulden in buitenlandse valuta niet kan betalen. Suriname gaat van een C-notering naar RD. De beoordeling slaat op de US$ 125 miljoen lening die vorig jaar is aangegaan via Oppenheimer Funds om de schulden bij de Alcoa te betalen voor de overdracht van de Afobakadam. President-elect Chan Santokhi merkte vanmorgen na zijn uitverkiezing nog op dat Suriname aan de rand stond van een default, maar dat deze voorkomen moest worden. 

De verlaging van Surinames kredietwaardigheid volgt op de overeenkomst die commerciële obligatiehouders op 9 juli met de regering zijn aangegaan om een andere betalingsschema voor de 2023-obligaties te hanteren. Fitch vindt dat er een wezenlijke wijziging van de voorwaarden van de oorspronkelijke aandelen is overeengekomen om een traditionele betalingsachterstand te voorkomen door het verstrijken van de uiterlijke betaaldag van 10 juli. Het komt volgens de kredietbeoordelaar op een herstructurering van de schulden en een wanbetalingshandeling.

Suriname slaagde er niet in om op 30 juni in totaal US$ 23 miljoen aan rente en afbetaling bij elkaar te krijgen. Van de rente, zo'n US$ 8 miljoen, wist de regering US$ 6,7 miljoen af te lossen. De wijzigingen die nu zijn overeengekomen omvatten dat de eerste aflossing van de lening - US$ 15 miljoen - is verschoven naar 30 december 2020 en dat deze gevolgd wordt door zes halfjaarlijkse aflossingen van US$ 18,3 miljoen. Oorspronkelijk moest op 30 juni US$ 15,6 miljoen van het hoofdbedrag worden afbetaald.

Voor de US$ 550 miljoen obligatie die in 2026 verstrijkt, handhaaft Fitch de 'CC'-beoordeling. Op 26 oktober dit jaar moet de eerste aflossing van deze obligatie ook worden gedaan. Fitch beschouwt het risico van een bredere herstructurering van schulden in vreemde valuta als hoog. Het neemt daarbij in ogenschouw de hoge overheidsschuldenlast, het acute tekort aan vreemde valuta en de zware financieringsvoorwaarden.
Advertenties

Saturday 03 June
Friday 02 June
Thursday 01 June