Frankrijk ziet nieuwe impuls met president Santokhi
13 Jul 2020, 16:17
foto


De Franse president, Emmanuel Macron, heeft in zijn felicitatieboodschap aan de gekozen president, Chan Santokhi, de hoop uitgesproken dat er een nieuwe impuls wordt gegeven aan de heroprichting van "onze grensoverschrijdende" samenwerking. Macron zegt dat de gedeelde grens Suriname en Frankrijk tot natuurlijke partners maakt. "De afbakening is  voor onze twee staten van fundamenteel belang."

De Franse leider zegt verder: "Wij zullen ook onze relatie kunnen verdiepen op het gebied van justitie en politie, die u tijdens uw vorige overheidsfuncties graag had willen stimuleren." Macron is ervan overtuigd dat de bilaterale relatie onder het presidentschap van Santokhi zich zal blijven ontwikkelingen tot groot voordeel van de vriendschap die de twee landen verenigt.

"Onze samenwerking, met name tussen Suriname en Frans-Guyana, is al in meerdere gevallen vruchtbaar gebleken op gebieden zoals gezondheid." De Franse president stelt in het vooruitzicht dat de samenwerking zeker zal worden versterkt met de inzet van "onze twee landen die voorstander zijn van het behoud van het Amazonewoud en de uitdagingen van illegale goudwinning willen aangaan, met respect voor mens en milieu." Hij stelt voor dat het gezamenlijke werk met name zou kunnen worden ontwikkeld binnen
het kader van de Alliantie voor het behoud van tropische bossen, geïnitieerd door Frankrijk met verschillende partners in 2019, en waarin Suriname zijn plaats zal innemen. In het bijzonder hoopt Macron dat beide landen kunnen samenwerken in een multilateraal kader van de uitdagingen "van onze tijd" en in het bijzonder de bevordering van de mensenrechten.

Nederlandse Tweede Kamer
In Nederland wordt de uitverkiezing van Santokhi als president van Suriname gezien als een begin van een nieuwe relatie tussen de twee landen. De Tweede Kamer heeft het Nederlands kabinet opgeroepen om de banden met Suriname te herstellen. De Nederlandse media meldden dat D66, CDA, CU, GroenLinks, PvdA, SP en DENK minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken hebben gevraagd om zo snel mogelijk met vertegenwoordigers van de nieuwe Surinaamse regering om tafel te gaan om samen na te gaan hoe de landen de samenwerking weer kunnen herstarten. "Met de komst van Santokhi gaat de deur weer open," zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Tijdens de regeerperiode van uitgaande president Desi Bouterse was de relatie tussen Suriname en Nederland verslechterd. Na de aanname van de omstreden Amnestiewet, riep Den Haag zijn ambassadeur in Paramaribo terug. Sindsdien is er geen Nederlandse ambassadeur in Paramaribo, omdat de regering Bouterse dat simpel weigerde. Ook een Surinaamse ambassadeur in Den Haag werd niet nodig geacht.

"Voor Nederland is Bouterse altijd een sta-in-de-weg geweest," zegt Bram van Ojik van GroenLinks. "Nu is het tijd om de banden weer te normaliseren." Volgens de Kamerleden begint dat met het opnieuw installeren van ambassadeurs in beide landen. "Daarna kunnen we samen kijken hoe we de banden kunnen verdiepen", aldus Sjoerdsma. Hij denkt aan hulp in de vorm van medicijnen en medische apparatuur, maar ook het delen van kennis over het versterken van de rechtsstaat.

Als het aan D66 ligt moet visumvrij reizen ook mogelijk worden. "We hebben in Nederland een Surinaams-Nederlandse gemeenschap van 350.000 mensen die regelmatig op vakantie gaan of familie in Suriname bezoeken. Het is in ons wederzijds belang om de contacten tussen onze volkeren warm te houden."

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April