Branden in Amazone hoogste aantal in 13 jaar in juni
02 Jul 2020, 22:18
foto
In 2019 woedden er branden in de Amazone die wereldwijde verontwaardiging veroorzaakten. (Foto: AFP)


De branden in het Amazone-regenwoud in Brazilië zijn in juni met bijna 20% gestegen. Het is een recordniveau van 13 jaar voor de maand, tonen overheidsgegevens. Met zo'n toename aan het begin van het droge seizoen, zijn er zorgen dat de branden van dit jaar de rampzalige branden van 2019 kunnen overtreffen.

Activisten zeggen dat de pandemie van het coronavirus het probleem verergert. Ze geloven dat brandstichting waarschijnlijk nog minder wordt gecontroleerd, terwijl de autoriteiten worden overbelast. Veel bosbranden in het land worden opzettelijk veroorzaakt door illegale houtkappers en boeren die snel de grond willen ruimen.

Brazilië heeft het op één na hoogste dodental van het coronavirus, na de VS, en er bestaat ook bezorgdheid dat toegenomen rook een schadelijk effect kan hebben op de ademhaling van viruspatiënten.

In juni registreerde het National Institute for Space Research (INPE) van het land 2.248 branden met satellietbeelden, in vergelijking tot 1.880 branden in juni 2019. De verbranding neemt meestal toe in juli, augustus en september.

"We kunnen niet toestaan ​​dat de situatie van 2019 zich herhaalt", zei Mauricio Voivodic, uitvoerend directeur van de Wereld Natuur Fonds NGO in Brazilië, tegen de krant Folha de Sao Paulo. Hij beschuldigende de regering ervan niets te doen.

De branden van vorig jaar bereikten een piek in augustus, met 30.901 - driemaal het aantal voor dezelfde periode het jaar ervoor, in 2018. De branden in 2019 leidden tot protesten in binnen- en buitenland, met dreiging van financiële sancties van buitenlandse regeringen en een brede veroordeling van het milieubeleid van president Jair Bolsonaro.

De president is bekritiseerd omdat hij de financiering van het ministerie van Milieu heeft verlaagd en het bedrijfsleven heeft aangemoedigd boven natuurbehoud.

Uit een analyse van de BBC in 2019 bleek dat een scherpe daling van de boetes voor milieuschendingen tijdens zijn administratie samenviel met de toename van branden. De president heeft kritiek uit het buitenland echter consequent afgewezen. "Bepaalde landen gedroegen zich, in plaats van te helpen ... op een respectloze manier en met een kolonialistische geest", zei hij in september en verwierp de 'misvatting' dat de Amazone de longen van de wereld is.

De Amazone strekt zich uit over meerdere Zuid-Amerikaanse landen, maar 60% van het woud bevindt zich in Brazilië. De Amazone is een vitale koolstofopslag die het tempo van de opwarming van de aarde vertraagt. Het is de thuisbasis van ongeveer drie miljoen soorten planten en dieren, evenals ongeveer een miljoen inheemse mensen.

Vorig jaar meldde de BBC dat volgens satellietgegevens elke minuut een gebied van het Amazone-regenwoud ter grootte van een voetbalveld verloren gaat. Wetenschappers zeggen dat het dicht bij "het keerpunt" zou kunnen liggen, wanneer de aard ervan volledig verandert. Dit zal gebeuren wanneer de totale ontbossing tussen 20% en 25% bereikt - wat de komende 20 of 30 jaar zou kunnen zijn.
Advertenties