Verdachten Van Trikt en Angnoe blijven vastzitten
20 Jun 2020, 17:07
foto


Robert van Trikt en Ashween Angnoe, beiden verdachte van vermeende financiële malversaties bij de Centrale Bank van Suriname, blijven vastzitten. Het Hof van Justitie heeft vrijdag in hoger beroep de beslissing van de kantonrechter bevestigd. Beide verdachten, intussen al vier maanden in de cel, worden verder vervolgd. Met de beslissing van het hof op het appelverzoekschrift kan het Openbaar Ministerie (OM) opnieuw tot dagvaarding overgaan.

De zaak Van Trikt stond op 4 juni voor de eerste maal op de rol. Het OM had Van Trikt en Angnoe op 21 mei gedagvaard om voor de strafrechter te verschijnen. Hun raadslieden hebben de dagvaarding zonder succes aangevochten. Zij vroegen de kantonrechter om de buitenvervolgingstelling van hun cliënten. Kantonrechter Maytrie Kuldip Singh heeft op 8 juni gemotiveerd de verzoeken verworpen en de gevangenhouding van beide verdachten bevolen.

Kuldip Singh oordeelde dat het strafdossier en de getuigenverklaringen “ernstige bezwaren” opleveren voor beide verdachten en de hen verweten feiten. Anders dan de raadslieden van de verdachten, vond de rechter de dagvaarding niet lichtvaardig. Zij kwam “ook niet tot de slotsom dat het hoogst onwaarschijnlijk is” dat de kantonrechter tijdens de behandeling van de rechtszaak “tot een gehele of gedeeltelijke bewezenverklaring zal komen”.

Kort geding

De beslissing in beide gevallen was identiek. De raadslieden konden zich niet terugvinden in het besluit van de rechter en stapten naar het Hof van Justitie. Starnieuws verneemt dat zij intussen ook een kort geding aanhangig hebben gemaakt om hun cliënten op vrije voeten te krijgen. Van Trikt wordt vertegenwoordigd door de raadslieden Irvin Kanhai en John Kraag, terwijl Angnoe bijgestaan wordt Benito Pick en Irvin Kanhai.

De vervolging verdenkt de ex-governor van zeven strafbare feiten en ziet als zijn mededader(s) Angnoe, Hans Buysse, Managing Partner van Clairfield Belgium NV en minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Angnoe is medeaandeelhouder van Orion Assurance and Advisory NV en/of Orion Capital Investment NV - het bedrijf dat Van Trikt leidde tot hij governor werd. De vervolging heeft Angnoe als verdachte aangemerkt van het plegen van vier strafbare feiten.
Advertenties