Reactie OKB-voorzitter: Foto's pv's zijn voor intern gebruik
15 Jun 2020, 01:51
foto
Briefschrijvers aan OKB vallen erover dat er geen handtekeningen van de leden van het stembureau staan op het proces-verbaal


Enkele burgers hebben de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, een brief geschreven met de vraag hoe het komt dat bij 537 van de 650 processen-verbaal (pv's) de vereiste handtekeningen van het stembureau ontbreken. Dat is ruim 82.6% stellen de briefschrijvers S. Basier, I.Kemp en S.Westzaan. De pv's zijn door het OKB gepubliceerd. Zij wijzen naar de wettelijke bepalingen.

"Het ondertekenen van het proces-verbaal met de totaaltellingen fungeert toch juist logischerwijs als middel om de juiste, volledige en integere telling van stemformulieren op de datum 25 mei 2020 zelf en ook achteraf te kunnen vaststellen en hercontroleren? Het ontbreken nu is toch al weken een fundamentele zwakte in het verkiezingsproces en strijdig met de onderhavige wetgeving?", stellen de briefschrijvers. Zij vragen de OKB-voorzitter om liefst uiterlijk maandag 17.00 uur te antwoorden met het oog op de openbare zitting van het Centraal Hoofdstembureau dinsdag. 

De OKB-voorzitter om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het fotograferen en publiceren van de pv's helemaal niet behoort tot de wettelijke taken van het instituut. Er wordt ook niet gewerkt met cijfers van pv's om te bepalen of de verkiezingen al dan niet bindend worden verklaard. Het OKB heeft besloten om de cijfers beschikbaar te stellen voor het publiek, omdat Binnenlandse Zaken niet alle pv's had. Hierdoor was er veel ruis in de samenleving over de officieuze uitslag van de verkiezingen. 

Van Dijk-Silos legt uit dat het pv, model 7 A verschillende pagina's telt. De toezichthouders van het OKB hadden de opdracht om de pagina met de resultaten van het stembureau te fotograferen voor intern gebruik. Sommigen hebben dat gedaan nog voordat deze opgeplakt waren. Het controleren van de pv's is niet het werk van het OKB, maar van het hoofdstembureau. Waar gegevens ontbreken, wordt er contact gemaakt met de voorzitters van het stembureau. De uiteindelijke resultaten voor verdere controle en vaststelling van het verkiezingsresultaat worden doorgestuurd naar het Centraal Hoofdstembureau. Geen enkel instituut wacht op cijfers van het OKB om zijn werk te doen. OKB gaat helemaal niet over cijfers, benadrukt Van Dijk-Silos. 
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April