Derde Iraanse olietanker in economische zone Venezuela
26 May, 19:19
foto
De Fortune is de eerste van vijf Iraanse tankers die de broodnodige benzine- en oliederivaten naar Venezuela vervoeren. (Foto: AFP)


Het derde schip van een Iraanse tankersvloot heeft volgens Refinitiv Eikon de exclusieve economische zone van Venezuela bereikt. De twee andere aangekomen tankers bereiden zich voor om hun ladingen brandstof in Caracas te lossen. De vloot bestaat uit vijf olietankers die zo'n 1,5 miljoen vaten brandstof vervoeren.

De onder Iraanse vlag varende tanker Petunia voer maandag de Caribische Zee binnen nadat ze de Atlantische Oceaan was overgestoken, via de route die de afgelopen dagen door de schepen Fortune en Forest is afgelegd. De Venezolaanse minister van Olie, Tareck El Aissami, heeft de Fortune verwelkomd in de door de staat gerunde PDVSA's El Palito-raffinaderij. De bewindsman dankte Iran voor zijn steun tijdens de crisis, waardoor Venezolanen in lange rijen moesten wachten op benzine.

Washington heeft de deal bekritiseerd, omdat beide OPEC-lidstaten sancties opgelegd krijgen. Een Amerikaanse functionaris zei eerder deze maand dat de regering van president Donald Trump overweegt te reageren op de olieverschepingen, wat de Iraanse regering ertoe aanzet Washington te waarschuwen voor militaire actie.


De onder Iraanse vlag varende olietanker Fortune meert aan bij de raffinaderij El Palito in de Venezolaanse noordelijke deelstaat Carabobo. (Foto: AFP)

De schepen leken tijdens hun reis geen hinder te ondervinden. De tweede tanker in de vloot, de Forest, veranderde zijn bestemming in een haven die de Cardon-raffinaderij van PDVSA bedient, waar het naar verwachting vandaag zou aanleggen.

Terwijl het de importen, waaronder benzine en componenten voor de productie van motorbrandstof, ontvangt werkt PDVSA aan het herstel van een deel van de binnenlandse raffinagecapaciteit die het de afgelopen jaren heeft verloren door wanbeheer, gebrek aan gekwalificeerd personeel en vertraagd onderhoud als gevolg van beperkingen onder de Amerikaanse sancties.

De Venezolaanse firma die een verwerkingscapaciteit heeft van 1,3 miljoen vaten per dag, heeft zijn verwerking van ruwe olie voor brandstofproductie deze maand tot ongeveer 215.000 vaten opgevoerd van 110.000 vaten per dag in maart.

Sunday 05 July
Saturday 04 July
Friday 03 July