Brazilië noteert meer dan 20.000 'corona'-doden
22 May, 14:29
foto
Experts zeggen dat het onvoldoende testen van mensen zou kunnen betekenen dat het werkelijke dodencijfer als gevolg van het coronavirus in Brazilië veel hoger ligt. (Getty Images)


Brazilië is het zesde land ter wereld dat meer dan 20.000 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus meldt te midden van waarschuwingen dat de uitbraak zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt. Er zijn meer dan 310.000 infecties bevestigd, het op twee na hoogste aantal ter wereld na de VS en Rusland.

Experts zeggen dat onvoldoende testen kunnen betekenen dat het werkelijke cijfer in Brazilië veel groter zou kunnen zijn. President Jair Bolsonaro heeft de risico's van het virus herhaaldelijk gebagatalliseerd. Hij heeft donderdag zijn oproepen herhaald om de beperkingsmaatregelen die gouverneurs en burgemeesters hebben opgelegd te versoepelen om de kwijnende economie nieuw leven in te blazen. Zijn houding ten aanzien van deskundig advies van de volksgezondheid over Covid-19 heeft er in de afgelopen maand toe geleid dat twee ministers van Volksgezondheid ontslag hebben genomen.

Situatie heel Brazilië
Het aantal sterfgevallen in Brazilië verdubbelt ongeveer elke twee weken, vergeleken met ongeveer elke twee maanden in het Verenigd Koninkrijk, vier maanden in Frankrijk en vijf maanden in Italië.

Interim-minister van Volksgezondheid, Eduardo Pazuello, zei donderdag dat hoewel het besmettingsniveau in bepaalde gebieden van de hoofdsteden was afgenomen, de verspreiding over de rest van het land "onvermijdelijk" was. Het virus heeft zich al wijd verspreid in achtergestelde gebieden en onder de inheemse gemeenschappen van het land die gevoeliger zijn voor ziekten.

In São Paulo, de grootste stad van Brazilië met ongeveer 12 miljoen inwoners, begon woensdag een vijfdaagse vakantie om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Er zijn zorgen dat mensen uit de stad naar het platteland of de kust reizen in plaats van thuis te blijven, waardoor de ziekte zich verder verspreidt. De autoriteiten kunnen mensen niet laten terugkeren en ze hebben wat verkeer doorgelaten.

Eerder deze week waarschuwde burgemeester Bruno Covas dat het gezondheidssysteem binnen twee weken zou kunnen instorten. Hij beschuldigde degenen die de beperkingsregels negeerden van het spelen van "Russisch roulette" met het leven van mensen.

Bolsonaro heeft het virus vergeleken met "een griepje" en heeft het gebruik van het onbewezen geneesmiddel chloroquine gepromoot, ondanks waarschuwingen dat het mogelijk onveilig is. Deze week heeft het ministerie van Volksgezondheid zijn richtlijnen bijgewerkt om het gebruik van het medicijn zelfs in milde gevallen mogelijk te maken.

Maar de focus van de president op het verminderen van economische ontwrichting en het opheffen van lockdown-maatregelen is door de aanhangers verwelkomd. Hij woonde ook anti-lockdown-bijeenkomsten bij en negeerde aanbevelingen van zijn eigen gezondheidsautoriteiten voor sociale afstand.

Bolsonaro en staatsgouverneurs leken donderdag hun meningsverschillen opzij te zetten tijdens een videoconferentie over hoe de respons op de pandemie te coördineren, waarbij de president het een "grote overwinning voor het Braziliaanse volk" noemde. De gouverneur van São Paulo, João Doria, die eerder de mening van de president over de aanpak van de ziekte omschreef als "Bolsonarovirus", riep op tot eenheid. "Brazilië moet verenigd zijn. Als we in oorlog zijn, worden we allemaal verslagen. Laten we in vrede samen gaan, mijnheer de president, samen voor Brazilië", zei hij.
Advertenties