Geen quorum coalitie voor toelating Mohab-Ali en Sardjoe
21 May, 13:49
foto
Barkat Mohab-Ali en Prim Sardjoe voor het Assembleegebouw. Zij hebben 's lands vergaderzaal niet bereikt.


Mohammad Barkatoellah Mohab-Ali (VHP) en Prim Sardjoe (NPS) zijn vandaag niet toegelaten tot De Nationale Assemblee. De coalitie heeft zoals eerder aangekondigd door fractieleider Amzad Abdoel geen quorum verleend. Er waren samen met Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons twaalf leden van de oppositie aanwezig op de bijeenkomst. Na het lezen van de namen van de aanwezigen, is de korte bijeenkomst afgesloten. 

Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, en Asiskumar Gajadien, ondervoorzitter van de VHP, om een reactie gevraagd, zeggen aan Starnieuws dat de coalitie tot het laatste moment een reden heeft gezocht om het rechterlijke vonnis niet uit te voeren. Rusland voert aan dat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan allang teruggeroepen zijn. Door allerlei foefjes toe te passen, waarbij zelfs de wet is gewijzigd, is het tweetal in het parlement gebleven. Het Centraal Hoofdstembureau heeft in eerste instantie ook geweigerd om uitvoering te geven aan de beslissing van de rechter. Uiteindelijk na de uitspraak van het Hof van Justitie zijn de stukken in orde gemaakt. 

"Tijdens een huishoudelijke vergadering heeft de fractieleider van de NDP toegezegd mee te zullen werken aan de toelating van de twee leden. Hij heeft zich niet aan zijn woord gehouden," meent Rusland. De bodemprocedures waar de coalitie zich op beroept, heeft te maken met interne aangelegenheden van Pertjajah Luhur. Als Mohab-Ali en Sardjoe sinds Sapoen en Chitan teruggeroepen zijn, waren toegetreden tot De Nationale Assemblee, zag de situatie er nu waarschijnlijk anders uit. Dan waren de verhoudingen in De Nationale Assemblee veranderd en zou de regering voorzichtiger zijn geweest. 

Gajadien merkt op dat de coalitie nu niet meegewerkt heeft aan de toelating van Mohab-Ali en Sardjoe. "Mohab-Ali is kandidaat van de VHP in Wanica. Het volk zal ervoor zorgen dat hij in enkele dagen gekozen wordt en alsnog kan toetreden tot het parlement. Het is een kwestie van dagen", merkt Gajadien op. Rusland merkt op dat in de afgelopen periode de rechtsstaat dieptepunten heeft meegemaakt. Ook hij kijkt uit naar maandag, wanneer het volk opnieuw zal spreken. 
Advertenties