Cycloon Amphan verwoest Kolkata
21 May, 16:51
foto
Een man loopt met zijn fiets onder een omgevallen boom nadat cycloon Amphan aan land kwam in het South 24 Parganas district in de oostelijke deelstaat van West-Bengal, India. (Foto's: Reuters)


De Oost-Indiase stad Kolkata is verwoest door een krachtige cycloon die in heel India en Bangladesh ten minste 84 mensen heeft gedood. Storm Amphan kwam woensdag aan land en geselde kustgebieden met woeste wind en regen. Het verzwakt nu terwijl het naar het noorden trekt naar Bhutan.

Duizenden bomen werden tijdens de storm ontwortel, elektriciteits- en telefoonlijnen werden neergehaald en huizen afgeplat. Veel van de wegen in Kolkata zijn overstroomd en de 14 miljoen mensen hebben geen stroom.

De storm is de eerste supercycloon die zich sinds 1999 in de Golf van Bengalen heeft gevormd. Hoewel de winden waren afgezwakt tegen de tijd dat hij toesloeg, werd hij nog steeds geclassificeerd als een zeer zware cycloon. Coronavirusbeperkingen hebben de nood- en hulpinspanningen belemmerd. Covid-19 en sociale afstandsmaatregelen bemoeilijkten massa-evacuaties, omdat de opvangcentra niet op volle capaciteit konden worden gebruikt.

Amphan sloeg woensdagmiddag als eerste toe in de Sundarbans, een mangrovegebied rond de grens tussen India en Bangladesh, waar vier miljoen mensen wonen, voordat het naar het noorden en noordoosten trok naar Kolkata, een historische stad die de hoofdstad was van de Britse Raj.

Delen van de deelstaten West-Bengalen en Orissa (Odisha) in India en gebieden in het zuidwesten van Bangladesh werden het zwaarst getroffen, met windstoten tot 185 km per uur. Minstens 72 mensen zijn omgekomen in de deelstaat West-Bengalen in India, terwijl 12 doden zijn bevestigd in Bangladesh. De West-Bengaalse premier Mamata Banerjee zei dat de verwoesting in Kolkata, de hoofdstad van de deelstaat, "een grotere ramp was dan Covid-19".

"Gebied na gebied is geruïneerd", werd Banerjee geciteerd door het persagentschap Press Trust of India. "Ik heb vandaag een oorlogssituatie meegemaakt."


De meeste doden vielen door vallende bomen of wrakstukken. (Foto: Reuters)

Drie districten in West-Bengalen  - Zuid- en Noord-24 Parganas en Oost-Midnapore - werden zwaar getroffen. In Bangladesh was Satkhira het zwaarst getroffen district, waar grote gebieden zijn overstroomd doordat de taluds op verschillende plaatsen zijn ingestort. De eerste beoordelingen van de schade worden belemmerd door afgesloten wegen en overstromingen in al deze gebieden.

Een groot deel van de stad en de aangrenzende districten zitten al een dag zonder elektriciteit. Mobiele telefoonnetwerken werken niet in enkele van de zwaarst getroffen gebieden. Dramatische beelden die op sociale media werden gedeeld, toonden aan dat elektriciteitstransformatoren explodeerden in drukke buurten terwijl de storm de stad in zijn greep hield.

"Godzijdank zijn we veilig", zei een bewoner, die beelden deelde over dakpannen die door de wind werden afgepeld en weggeblazen. Lokale nieuwsnetwerken toonden ontwortelde verkeerslichten in overstroomde straten, evenals gebroken riviersteigers en voertuigen die onder omgevallen bomen waren verpletterd.

"Bomen ontworteld, stroomtoevoer verbroken, lantaarnpalen losgehaald, ruiten in de buurt verbrijzeld, internetverbindingen flikkerden. Kinderen gilden", vertelde Shamik Bag aan de BBC. "Zelfs met alle deuren en ramen goed gesloten, kreunde mijn huis onder de druk van de huilende wind buiten. Binnen 45 minuten stonden de straten buiten onder water, zelfs toen het overstromende water de begane grond van huizen binnenstroomde.

De meeste mensen waren thuis toen de storm toesloeg. Kolkata en de rest van India zitten vast vanwege de coronavirus pandemie. Ambtenaren in Bangladesh vrezen dat Amphan de krachtigste storm zal zijn sinds de cycloon Sidr, die in 2007 ongeveer 3.500 mensen heeft gedood. De meesten stierven als gevolg van het binnendringen van zeewater.

De Indiase weerafdeling had stormvloeden voorspeld van wel 3 tot 5 meter. De stijging van de zeespiegel op deze manier kan dodelijke watermuren ver landinwaarts doen stromen, waardoor gemeenschappen worden verwoest. Meteorologen hebben ook gewaarschuwd voor overstromingen en dodelijke modderstromen.
Advertenties