Brazilië noteert hoogste dagelijkse stijging Covid-19-doden
14 May 2020, 11:11
foto
Een lid van de gemeentelijke burgerwacht controleert de temperatuur van een voetganger in de stad Niterói, Rio de Janeiro, Brazilië. (Getty Images)


Volgens de gezondheidsfunctionarissen heeft Brazilië het hoogste aantal dagelijkse sterfgevallen als gevolg van het coronavirus genoteerd. Het registreerde dinsdag 881 nieuwe sterfgevallen, zei het ministerie van Volksgezondheid. Het totale dodental bedraagt ​​nu 12.400.

Het betekent dat Brazilië, dat het middelpunt is van de Latijns-Amerikaanse uitbraak, nu het zesde zwaarst getroffen land is in termen van geregistreerde sterfgevallen. En experts zeggen dat het echte cijfer veel hoger kan zijn vanwege een gebrek aan tests in het land.

"Brazilië test alleen mensen die in het ziekenhuis belanden," vertelde Domingo Alves van de University of Säo Paulo Medical School aan persbureau AFP. "Het is moeilijk om te weten wat er werkelijk gebeurt op basis van de beschikbare gegevens", zei hij. "We hebben geen echt beleid om de uitbraak te beheersen. Alves is één van de auteurs van een onderzoek dat het werkelijke aantal infecties 15 keer hoger schatte dan het officiële cijfer.

Het aantal bevestigde gevallen in het land bedraagt ​​momenteel 177.589, zeggen functionarissen. Het steeg dinsdag met meer dan 9.000 en overtrof het Duitse cijfer van 170.000. Het totaal van Brazilië staat op de tweede plaats na de VS op het westelijk halfrond. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat Amerika momenteel het middelpunt van de pandemie is.

De uitbraak zal volgens experts naar verwachting de komende weken versnellen. Er wordt gevreesd dat de pandemie het Braziliaanse gezondheidsstelsel zou kunnen overweldigen. Maar president Jair Bolsonaro heeft de dreiging van het coronavirus herhaaldelijk afgekraakt en de gouverneurs en burgemeesters bekritiseerd, omdat ze strikte beperkingen hadden aangenomen om de verspreiding ervan tegen te gaan.

Eerder deze week vaardigde hij een decreet uit dat bedrijven zoals sportscholen en kappers classificeerde als "essentiële" diensten die waren vrijgesteld van lockdowns. Maar minstens 10 gouverneurs zeiden dat ze zich niet aan het bevel zouden houden. "Gouverneurs die het niet eens zijn met het decreet, kunnen rechtszaken aanspannen", schreef Bolsonaro op sociale media.

Het komt nadat onderzoekers zeiden dat de eerste geregistreerde coronavirus gerelateerde dood in Brazilië bijna twee maanden eerder plaatsvond dan eerder werd gedacht. Wetenschappers van de Oswaldo Cruz Foundation zeiden dat moleculaire tests suggereerden dat een patiënt die tussen 19 en 25 januari in Rio de Janeiro was overleden, Covid-19 had gehad.

De wetenschappers zeiden ook dat hun onderzoek suggereerde dat het virus begin februari in Brazilië werd verspreid van persoon tot persoon - weken voordat de populaire carnavalsstraatfeesten van het land van start gingen. Minister van Volksgezondheid Nelson Teich zei dat hij meer informatie nodig had voordat hij commentaar kon geven op het onderzoek van de Oswaldo Cruz Foundation, dat online is gepubliceerd, maar nog niet door vakgenoten is beoordeeld. Indien bevestigd, zouden de gevallen de tijdlijn van de verspreiding van het virus in Brazilië aanzienlijk veranderen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April