Nog meer olieverlagingen, zwakke vraag drukt prijzen
12 May 2020, 10:02
foto
Het logo van de Saudische Aramco is afgebeeld bij een oliefaciliteit in Abqaiq, Saudi-Arabië. (Foto: Reuters)


Saudi-Arabië zal vanaf juni vrijwillig de olieproductie verminderen, aangezien de lage olieprijzen enorme schade toebrengen aan de begroting van het koninkrijk. Aan de andere kant blijft de wereldwijde vraag zwak als gevolg van de afsluitingen vanwege de coronaviruspandemie.

De aankondiging door het koninkrijk om 1 miljoen vaten per dag (bpd) - gelijk aan 1% van het wereldwijde aanbod - toe te voegen aan de eerder aangekondigde bezuinigingen, volgt op het telefoongesprek van vorige week tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de koning van Saudi-Arabië, koning Salman. Trump had vorige maand er naar toe gewerkt om Saudi-Arabië, andere OPEC-leden en Rusland - een groep die bekend staat als OPEC + - te overtuigen om de olieproductie te verminderen nadat een ineenstorting van de ruwe olieprijzen de Amerikaanse producenten onder zware druk zette.

De twee mannen bespraken vrijdag olie en defensie tijdens het nieuws dat Washington twee Patriot-antiraketbatterijen uit Saui-Arabië zou terugtrekken die een verdediging tegen Iran waren. Washington zei dat de terugtrekking geen verband hield met olie. De Saudische minister van Energie, Prins Abdulaziz, vertelde persbureau Reuters dat de diepere olievermindering in juni bedoeld is om een wereldwijde overaanbod weg te maken en het opnieuw in evenwicht brengen van de oliemarkt te bespoedigen.

Hij zei dat het koninkrijk "het voortouw wil nemen" en dat hij tekenen ziet vaneen toenemende  vraag naarmate landen er toe overgaan om de bewegingsbeperkingen die de afgelopen maanden zijn opgelegd, te versoepelen. De maatregelen moesten de verspreiding van de coronavirusepidemie stoppen. "We willen het proces om weer normaal te worden versnellen", zei hij in een telefonisch interview.

Een functionaris van het Saudische ministerie van Energie zei maandag dat nieuwe bezuinigingen de totale Saudische productie in juni met ongeveer 4,8 miljoen bpd zouden doen dalen ten opzichte van april. De output zou dan 7,492 miljoen bpd bedragen, de laagste in bijna twee decennia.

"Het Koninkrijk beoogt door deze aanvullende verlaging de OPEC + -deelnemers en andere producerende landen aan te moedigen om zich te houden aan de productieverlagingen waartoe zij zich hebben verbonden, en om aanvullende vrijwillige verlagingen te verstrekken, in een poging de stabiliteit van de wereldwijde oliemarkten te ondersteunen," zei de Saudische functionaris.

Koeweit voegde zich bij Saudi-Arabië, door in juni de verlaging van de productie van verse olie met 80.000 bpd aan te kondigen, bovenop de al in de OPEC + overeengekomen afspraken. De Verenigde Arabische Emiraten zeiden ook dat ze in juni nog eens 100.000 bpd zouden verlagen.

De olieprijzen stegen op de aankondigingen, met de benchmark Brent- en WTI-futures die eerder verloren gingen bij de handel en uiteindelijk werden verhandeld tegen respectievelijk US$ 31 per vat en US$ 25,12 per vat.

De wereldwijde vraag naar olie is met ongeveer 30% gedaald, omdat de coronaviruspandemie de reis- en economische activiteit over de hele wereld heeft beperkt en wereldwijd voorraden heeft opgebouwd. De OPEC + kwam vorige maand overeen om de productie voor mei en juni met 9,7 miljoen bpd te verminderen, een recordproductieverlaging.

Christyan Malek, algemeen directeur van JPMorgan, zei dat hij verwachtte dat Saudi-Arabië de bezuinigingen, mogelijk met nog eens 1,0-1,5 miljoen bpd, verder zou verdiepen, onder druk van Trump en zijn eigen fiscale druk thuis. "Als de dingen hopelijk voortdurend verbeteren, zullen we de bezuinigingen terugschroeven zoals we hebben beloofd in de OPEC + -overeenkomst", zei prins Abdulaziz. Hij voegde eraan toe dat hij "meer dan verbaasd" zou zijn als bij OPEC + tegen de tijd dat hij in juni bijeenkomt, "het beeld misschien niet duidelijker is."

Producenten zullen de beperkingen na juni langzaam versoepelen, hoewel de aanvoerverminderingen tot april 2022 zullen blijven bestaan. Maandag zei Saudi-Arabië dat het de btw zou verdrievoudigen en de kosten van levensonderhoud voor staatsarbeiders zou opschorten.

Malek zei dat de Saudische verlagingen van verse olie "een tijdelijke bezuiniging waren om de vraag in de komende maanden te verzachten".

"Het lijkt ook een politiek beladen bezuiniging om een ​​deal met Trump te sluiten. De Amerikaanse energie-industrie is op zoek naar een reddingsoperatie uit Saudi-Arabië," zei Malek. Het koninkrijk was op zijn beurt op zoek naar Amerikaanse investeringen en de opheffing van de anti-OPEC-wetgeving, stelde Malek. "Maar 12-18 maanden snel vooruit en Saudi-Arabië zal een groter marktaandeel hebben, terwijl oliegiganten en schalie zwaar zullen worden getroffen", voegde hij eraan toe.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March