Bouta's Milieuplan nu stichting
09 May, 03:35
foto
Minister Antoine Elias installeert stichting Bouta's Milieuplan. Links beschermheer Rick Kromodihardjo. Met de rug naar de camera voorzitter Boy Guardiola. (Foto: NII)


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid vindt het vanwege gewijzigde beleidsinzichten noodzakelijk de huidige 'commissie verbrandingsoven' om te zetten in stichting Bouta’s Milieuplan. De stichting opereert vanaf vrijdag zo zelfstandig mogelijk. Het voornaamste doel van de stichting is het plaatsen en controleren van de landelijke verbrandingsovens. 

De stichting is ook verantwoordelijk voor het trainen en begeleiden van plaatselijke bewoners in het omgaan met de verbrandingsovens, zodat het huisvuil verwerkt kan worden. Elias installeerde deze stichting vrijdag, meldt het ministerie. Het bestuur van de commissie die nu is overgegaan in de stichting, te rekenen van 01 februari 2020 benoemd voor een zittingsperiode van drie jaar. De stichting bestaat uit voorzitter Boy Guardiola, Wanita Ramnath (beiden namens Volksgezondheid), Fariesha Karimbaksh (Mungra Medisch Centrum), Ester Aside (Regionale Ontwikkeling) en Shaskeni Thakoerdien (Openbare Werken, Transport & Communicatie). 

Rick Kromodihardjo, beschermheer van de stichting, vindt dat naast het landelijk plaatsen van verbrandingsovens, ook een mind shift dient te komen bij de gemeenschap, zodat het project tot een succes mag gaan behoren. Volgens Kromodihardjo zal de gemeenschap bewust gemaakt moeten worden dat het huisvuil niet overal gedumpt dient te worden, maar dat zij het vuil nu ook daadwerkelijk in de daarvoor bestemde verbrandingsovens laat verwerken. 

Het is de bedoeling dat er landelijk 120 verbrandingsovens geplaatst worden, verspreid over vier fases. In iedere fase zullen dertig verbrandingsovens opgeleverd worden. Elias stelde dat met behulp van de stichting, Suriname een schoon land dient te worden en ook moet blijven. “Wij hebben het Amazonegebied als en enorm bezit voor ons geliefd land Suriname”. De bewindsman benadrukte de waarde van het Amazonegebied en dat de gemeenschap er zorgvuldig mee dient om te gaan. “We hebben grote plannen,” laat Guardiola optekenen. Volgens hem zal het project vuilverwerking niet alleen werkgelegenheid creëren maar zal ook zorg dragen voor een betere leefgemeenschap in Suriname.
Advertenties

Friday 16 April
Thursday 15 April
Wednesday 14 April