In Suriname en 4 landen geen officiële corona-patiënten meer
05 May 2020, 10:28
foto


Per 3 mei 2020 zijn er volgens Worldometer in 212 landen/gebieden en op een aantal schepen 3.563.065 gevallen van Covid-19 geregistreerd en zijn er 248.129 doden gevallen. Per begin mei 2020 zijn er 5 landen in de wereld waar er geen geregistreerde gevallen van de ziekte Covid-19 meer zijn. Deze landen zijn Anguilla, Falkland Islands, Groenland, St. Barth en Suriname. 
 
Geografische locatie van deze landen 
Anguilla: is een eiland in de Caribische Zee ten noorden van St. Maarten dat behoort tot de Kleine Antillen en deel uitmaakt van de Britse overzeese gebieden 
 
Falkland Islands: zijn een eilandengroep in de zuidelijke Atlantische Oceaan, ten oosten van zuidelijk Argentinië. De eilanden vormen een Brits overzees gebiedsdeel. 
Groenland: is een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken, gelegen tussen de Noordelijke IJszee en de  Atlantische Oceaan. 
Saint Barth: officieel Collectivité de Saint-Barthélemy, is een eiland in de Caraïbische Zee. Het ligt ten zuidoosten van Sint Maarten en ten noordwesten van Saint Kitts, en het behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen 
Suriname: is een republiek aan de noordkust van Zuid-Amerika. 
 
Basis indicatoren 
Belangrijkste corona gerelateerde cijfers en indicatoren van deze landen. Indicatoren worden gebruikt om landen met elkaar te vergelijken. 
 
De basis indicatoren zijn: Cases: het aantal positieve tests Deaths: het aantal gerapporteerde doden 
Om de cijfers tussen landen goed te kunnen vergelijken, is in onderstaande tabel uitgerekend hoeveel testen en doden er per 100,000 inwoners zijn gerapporteerd. Zo is de trend in grotere landen als Suriname en Groenland beter te vergelijken met de kleinere landen. 
 
Tot Cases/100K pop: het aantal positieve tests per 100.000 inwoners van het land in kwestie  Deaths/100Kpop : het aantal doden per 100.000 inwoners. 

Duur van de corona golf 
Deze indicatoren worden gebruikt om de duur van de coronagolf te bepalen. 
Reported 1st case: de datum waarop het eerste geval werd gerapporteerd.
Date: de datum waarop de laatste gevallen genezen zijn verklaard.
Days: het aantal dagen tussen het eerste geval en de datum waarop er geen corona zieken meer zijn. 


              Gegevens Worldometer per 3 mei 

Grafieken 
Indicatoren worden vaak in de vorm van grafieken gepresenteerd. Zie beneden. 
De linker grafiek Op basis van de 'Tot Cases/ 100K pop' indicator zien we dat de Falkland eilanden het zwaarst zijn getroffen (373 positieve getallen per 100,000 inwoners) vergeleken met de andere 4 landen en Suriname het minst. 
 
De rechter grafiek toont het verloop van het aantal besmettingen in de tijd. Op 1 april 2020 bedroeg het aantal besmettingen 10. De coronagolf in Suriname heeft 52 dagen geduurd.  


 Gegevens per 3 mei Worldometer

Ondanks deze positieve cijfers in deze 5 landen zijn deze landen helaas nog niet af van het coronavirus. In Azië bereiden ze zich al voor op een tweede en misschien wel een derde golf. Experts zijn het over eens dat het virus op korte termijn niet weg gaat en blijft terugkomen. We zullen de rest van het jaar moeten blijven rekenen op sociale beperkingen en andere maatregelen. 
 
Ronald Lieuw-Sjong 
ronald@lieuw-sjong.net
3 mei 2020 
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November