Column: Politieke Borrelpraat 609
26 Apr, 22:19
foto


“Meester, zal DNA minister Hoeffie-de-Poeffie op verzoek van de PeeGee in staat van beschuldiging stellen?”
“I don’t know. Wat ik wel opvallend vind, is dat zelfs de Nyan Dringi Prisiri’s ermee eens zijn om de vergadering hieromtrent snel te beleggen.”
“Willen ze hem net als de Triggerman als een baksteen laten vallen? De Moor moet gaan, hij heeft zijn werk gedaan. We offeren hem op en denken daar politiek voordeel uit te halen?”
“Nou, als je naar die Armzaad Abdoekoe-lah luistert, zullen ze hem niet laten vallen; hij voorziet de geldhongerige regeerclub van geld. Laatst heeft hij via video-conference nog erbij de harde toezegging voor een coronakrediet van de Islamic Bank binnengehaald.”
“Maar nu wordt de PeeGee, nog wel via de Staatszender, beticht van Oranjegezind politiek spel, vooral met het  oog op de verkiezingen vlakbij.”
“Een oud statement van Van der Sannie wordt daarbij van stal gehaald.”
“Met alles wordt er in dit land politiek gespeeld.”
“Ook met die verlenging van die Avondklok? Geen anti-paarse massameetings enzo? Tot een week vóór de verkiezingen, als er bij wet geen propaganda meer gevoerd mag worden, dan zal de zaak versoepeld worden, ow, wat blij zullen we zijn. Dank u dan, oh Paarse Baas.” 
“Dan moeten ze op de dag van de verkiezingen ook al die propagandisten, hun tentjes en partijvlaggen van het terrein van alle stembureaus opdonderen; die storen en hinderen mij als kiezer.”
“Maar de PeeGee was geen oranje racist toen hij onze Robert van Trikterman als verdachte hoorde, maar nu hij Hoef-de-Boef in staat van beschuldiging wil stellen, is hij plotseling niet integer en een oranje-gezinde.”
“Dat is nou eenmaal politiek, beste jonge vriend.”
“Toen deze zelfde PeeGee toentertijd de resolutie van de president uitvoerde om het 8 december strafproces stop te zetten, was hij goed; nu wil hij opeens de Nyan Dringi’s politiek schaden, juist nu, nog geen 28 dagen vóór de verkiezingen.”
“Luister mijn jonge vriend. Net als bij het schaakspel en bij een veldslag is niet zozeer je numerieke meerderheid doorslaggevend, maar het juiste moment waarop je gericht toeslaat op de zwakke plek van je tegenstander, het momentum.”
“Maar meester, dat is toch vies spel?”
“Luister, mijn vriend, in een oorlog, in de liefde en in een politieke fight is zowat alles toegestaan, als je je tegenstander maar eronder krijgt. Net als bij boksen. Je hebt je sterkere tegenstander boven zijn oog een klein wondje geslagen. Waarop sla je nu gericht? Op dat wondje, maak het met een paar gerichte slagen groter, al word je daarbij bijna knock out geslagen. Neem die kans, doewet, en kijk wat er gebeurt: het bloed vermengt zich met de transpiratie van je tegenstander, dat zoute mengsel sijpelt in z'n ene oog, het brandt, met maar één oog ziet hij geen diepte meer. Wat doe je als tegenstander? Ge je hem, poti, helpen om het bloed uit zijn oog te vegen?” 
“Nou, dat niet, maar ik zou een beetje rekening houden en hem niet meer op die wond boven z’n oog slaan.”
“Dan geef je hem de kans zich te herstellen en uit dank slaat hij jou wat later knock-out? Kom nou, wat zullen ze jou toch uitlachen!”
“Dan wat zou u als bokser doen, meester?” 
“Ik mep hem overal, want hij beschermt z’n oog en verwaarloost z’n verdediging, want hij weet ook dondersgoed dat dát z’n zwakke plek is.”
“Wat erg, maar ja, daarom hou ik niet van boksen. En dan?”
“Ik laat hem denken dat ik het niet meer op zijn oog heb gemunt en op een onbewaakt moment sla ik hem keihard weer op die wond, die scheurt verder open en nu begint het flink te bloeden.”
“Wat gemeen, wat wreed, dat is toch onsportief?”
“Sorry jongeman, dat is nou de topsport. Weet je hoeveel miljoen je binnenhaalt als je wint? Zo ook in de politieke strijd.”
“Maar in zo een geval zal de scheidsrechter de strijd staken en de zwakkere bokser tot winnaar uitroepen.”
“Klopt helemaal mi boi. Zoals in de krant stond: er wordt nu politiek schaakspel op hoog niveau gespeeld. En die set om DNA te vragen om Hoeffie-mijn-Goovy gerechtelijk te vervolgen is steengoed, te oordelen naar het geblèr, gehuil, gegil en geschreeuw vanuit Paars.”
“Of is dat gewoon komedie? Dus doen alsof je het erg vindt, maar intussen wil je Hoeffie ook dumpen, maar dan is het de stoute PeeGee die het heeft gedaan; hij en z’n fake news oranje-aanhang. A no mi.” 
“Maar wattebout de overige politieke schakers?”
“Kijk, die Somo is momenteel de enige politieke schaker die Bouta qua ervaring en gewiekstheid tegengas kan geven, maar hij mist die massa, want vooraf bundelen mag niet meer bij deze verkiezingen. Sinds de jaren vijftig is het nu pas in feite weer zo dat alle partijen in hun eentje de verkiezingen ingaan.” 
“Klopt, Somo’s enige optie is een soort van stembusafspraak met Lonnie. Oké, Lonneman kan goed publiek trekken en heeft een massa achter zich, maar is nog niet zo ervaren in het toppolitiek schaakspel. Volgens mij heeft z'n tweede man, die Marine AaBee, daar meer aanleg voor. Die was het terecht oneens dat Lonneman op afroep Bouta in Moengo is gaan ontmoeten; weten jullie nog? Ergens in oktober jongstleden.”
“Maar meester, speelt die PeeGee nou politiek met die aanklacht tegen Hoeffie of niet? Want zowat al die meer dan tien overtredingen van Hoeffie in die aanklacht zijn zaken van zeker maanden geleden.”
“Misschien is er bewust gewacht met de aanklacht tot na de kandidaatstelling.”
“Waarom, meester?”
“Omdat een paar van de huidige DNA-coalitieleden nu zeker weten dat ze niet meer terug zullen komen en niets te verliezen hebben als ze nu bijvoorbeeld niet meer doen of stemmen zoals hun voorzitter dat wil.”
“Of niet ter vergadering verschijnen. Ze zijn dan opeens spoorloos, net als nu die dikke Noordkoreaanse dictator.” 
“Waw, als Armzaad Dullah-Ab dit hoort, gaat die vergadering niet meer door, want ze gaan Hoeffie nu echt niet laten vallen. Ze moeten dat volk zoet houden, nu met 500 birti-wenkries die meedoen om goedkope basislevensbehoeften te verkopen.”
“Die spullen worden binnen no time weggekocht en duurder buiten verkocht, bet your life, zo ging het toch ook met vele CIS-goederen toen?”
“Geef het volk geen half bedorven vis, maar leer het verse vis vangen. De politici met hun goedkope politiek leren het maar niet om hun aanhang op te voeden en niet maar tegen ‘de vijand’ op te jutten.”
“Misschien zal Corona dat ons met harde hand leren: kijk hoe velen nu zelf planten in hun tuin.”
“Proost op de lockdownlessen die we nu leren, helaas op deze wijze.”
 
Rappa 
Advertenties