Staatsolie kijkt vol goede moed naar de toekomst
17 Apr 2020, 06:38
foto
Rudolf Elias, CEO van Staatsolie.


De recente olievondsten in Blok 58 markeren een transformatie voor Staatsolie én Suriname. Staatsolie is zich hierop al vier jaren aan het voorbereiden door zijn Strategy for Success, een zes kernelementen tellende strategie. Het is ook belangrijk dat Suriname zich voorbereid op spin-off van de offshore-olievondsten. Wil het land maximaal profiteren van eventuele toekomstige opbrengsten uit offshoreolie- en/of gasproductie, dan moet de maatschappelijke discussie hierover nu gevoerd worden. Rudolf Elias, CEO van Staatsolie, heeft in de afgelopen jaren hierop steeds gewezen. 

Staatsolie heeft het boekjaar 2019 afgesloten met een geconsolideerde bruto-omzet van US$ 500 miljoen. De winst vóór aftrek van de belastingen bedroeg US$ 180 miljoen. Aan de staatskas is US$ 172 miljoen bijgedragen het afgelopen jaar. 
Staatsolie zegt klaar te staan voor een mooie en spannende toekomst. "Wij zullen met vertrouwen in eigen kunnen van grote waarde blijven voor de aandeelhouder en tegelijk een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Suriname."

Nu er al twee vondsten gedaan zijn, en de verwachting is dat er meerdere volgen, zet Staatsolie versneld stappen om in te spelen hierop. Het is voor het bedrijf belangrijk dat ook Suriname op lange termijn maximaal voordeel heeft aan olie- en/of gasproductie uit het Surinaams zeegebied. Staatsolie is nu sterker dan het ooit is geweest. Er wordt geïnvesteerd in medewerkers, omdat zij het bedrijf naar grotere hoogte moeten brengen.  Het bedrijf is meer gediversifieerd. De raffinage van de ruwe olie (Saramacca Crude) tot hoogwaardige diesel en gasoline is van grote toegevoegde waarde, evenals de productie van elektriciteit en de succesvolle investering in de goudmijn van Newmont Suriname. 

Bovendien wordt binnenkort een belang genomen in de Pikin Saramacca goudmijn van Iamgold Rosebel Goldmines. Dit belang wordt gefinancierd uit de opbrengsten (US$ 195 miljoen) van Staatsolies eerste internationale obligatie-uitgifte op 23 maart 2020 in Suriname en op Curaçao. De obligaties zijn genoteerd aan de Dutch Caribbean Securities Exchange (DCSX). Het succes van 2019 is tot stand gekomen dankzij de steun van de aandeelhouder, medewerkers en de samenleving. 
Advertenties