Valuta-wet werkt niet: Cambio's verhogen koersen met SRD 1
15 Apr 2020, 02:35
foto
De officiële koersen die gehanteerd worden door de CBvS.


De valutawet die is aangenomen, heeft het belangrijkste doel tot nu toe niet bereikt. De unificatie van de koers is uitgebleven en goederen in de winkels zijn niet gedropt. Integendeel stijgen de prijzen en bouwmaterialen zijn haast onbetaalbaar geworden. Er zijn vier koersen op dit moment. De cambio's hebben de opkoopprijs van de US-dollar verhoogd van SRD 8.50 naar SRD 9.50 en de euro is van SRD 9 naar SRD 10 gegaan. 

De banken hanteren een koers van boven de SRD 10 voor de US-dollar en SRD 11 voor de euro. De officiële verkoopkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is SRD 7.52 en voor de euro is dat SRD 8.25. Bij wet moet de officiële koers van de CBvS worden gehanteerd. Hier houdt echter niemand zich eraan. De koersen die door de banken en de cambio's gehanteerd worden, zijn op basis van richtlijnen van de CBvS. 

In de valutawet die op 21 maart is aangenomen, staat dat 'het eenieder verboden is voor vreemde valuta transacties een andere wisselkoers te hanteren dan de wisselkoers zoals gepubliceerd door de CBvS'. Het bedrijfsleven, de financiële sector én de oppositie zijn in het geweer gekomen over deze wet. Er loopt een rechtszaak van het bedrijfsleven tegen de Staat. Donderdag moet de regering antwoorden op de bezwaren die kenbaar zijn gemaakt. Ook de fracties van de VHP en NPS hebben een kort geding aanhangig gemaakt, dat in behandeling is. 

Sinds de sluiting van het luchtruim komen er geen toeristen naar Suriname. Er is nauwelijks aanbod van euro's meer. Wat de dollars betreft, circuleren de biljetten die al in het land zijn. Weinig mensen wisselden hun valuta nog bij de cambio's omdat de banken een hogere koers gaven. De oneigenlijke concurrentie heeft gemaakt dat de cambio's het bedrag met SRD 1 hebben verhoogd. 


Advertenties