Olieproducenten eens over inperken productie
10 Apr, 05:55
foto
Zicht op een olieraffinaderij. (Getty Images)


De Organisatie van Olie-exporterende landen (Opec) en haar bondgenoten hebben ermee ingestemd de productie met meer dan een vijfde te verminderen vanwege de terugval van de vraag als gevolg van het coronavirus. Vele landen hebben de grenzen gesloten om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

De groep zei dat zij de productie in mei en juni met 10 miljoen vaten zou verlagen om de prijzen te helpen ondersteunen. De bezuinigingen worden dan geleidelijk verminderd tot april 2022.

Opec +, bestaande uit Opec-producenten en bondgenoten, waaronder Rusland, hebben donderdag gesprekken via videoconferentie gevoerd. De gesprekken werden bemoeilijkt door meningsverschillen tussen Rusland en Saudi-Arabië. De groep en haar bondgenoten kwamen overeen om 10 miljoen vaten per dag of 10% van de wereldwijde voorraden in te perken. Andere naties zullen naar verwachting nog eens 5 miljoen vaten verminderen.

Er werd gezegd dat de bezuinigingen tussen juli en december zouden worden verlaagd tot acht miljoen vaten per dag. Daarna zouden ze tussen januari 2021 en april 2022 weer worden verlaagd tot zes miljoen vaten.

De olieprijzen daalden in maart nadat Opec + geen bezuinigingen overeenkwam. In de nasleep van de bijeenkomst in maart hebben Saudi-Arabië en Rusland de productie opgevoerd om het marktaandeel te behouden bij de dalende wereldwijde vraag. Dat, samen met de ineenstorting van de vraag naar olie te midden van de coronaviruspandemie, heeft ertoe geleid dat de olieprijzen eind maart tot een dieptepunt in 18 jaar zijn gedaald.

De prijzen hebben zich sindsdien wat hersteld. Vorige week stegen de prijzen met 20%, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij verwachtte dat Saudi-Arabië en Rusland hun vete zouden beëindigen. De gesprekken van donderdag zullen worden gevolgd door een telefonische vergadering op vrijdag tussen de ministers van Energie uit de G20-landen. Gastheer is Saudi-Arabië.

Kirill Dmitriev, hoofd van het Russische vermogensfonds en één van de beste onderhandelaars in olie in Moskou, zei tegen Reuters: "We verwachten dat andere producenten buiten de Opec + -club zich bij de maatregelen aansluiten, die morgen tijdens de G20 kunnen worden overeengekomen."

De VS heeft zich niet gecommitteerd aan bezuinigingen, hoewel het wel zei dat de olieproductie sowieso geleidelijk daalde als gevolg van de sterk dalende olieprijzen. President Donald Trump had Saudi-Arabië gewaarschuwd dat de VS sancties zou opleggen als de olieproductie niet zou worden verlaagd.