Op Palmzondag: Olijftakken verdeeld in bijna verlaten Jeruzalem
06 Apr, 04:22
foto
In Jeruzalem hebben religieuze broeders olijftakken huis aan huis geleverd op Palmzondag. (Foto: Reuters)


Religieuze broeders met chirurgische maskers en handschoenen hebben op Palmzondag huisbezoeken afgelegd in Jeruzalem. Ze leverden olijftakken aan christenen die zichzelf isoleren als voorzorgsmaatregel tegen het coronavirus.

Eén van de broeders gebruikte een luidruchtige begroeting in de straten van de ommuurde oude stad om mensen naar hun voordeuren en ramen te roepen, waar ze takken en zegeningen ontvingen.

Tijdens een plechtige ceremonie die gewoonlijk door duizenden aanbidders zou worden bijgewoond, hielden rooms-katholieke kerkleiders vervolgens een speciale gebedsdienst op de Olijfberg met uitzicht op de oude stad van Jeruzalem en de Gouden Rotskoepel. "Tegenwoordig is alles leeg en stil en het is heel vreemd, het is erg triest", zei aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa, waarnemend Latijns-patriarch van Jeruzalem, die de ceremonie voorzat.

Het begin van de Heilige Week die leidt tot Pasen, Palmzondag herdenkt de aankomst van Jezus in Jeruzalem. De Schrift spreekt over zijn aanhangers die palmbladeren op zijn pad verspreiden, een handeling die tegenwoordig vaak wordt herhaald met takken van andere inheemse bomen.

De kerken van Jeruzalem, zoals moslim- en joodse gebedshuizen, zijn gesloten voor het publiek vanwege pogingen om het coronavirus in te dammen. Dat heeft de gelovigen ertoe aangezet alternatieven te vinden voor groepsgebed in een maand waarin de feesten van Pascha, Pasen en Ramadan kort na elkaar zullen worden gevierd.

In het Vaticaan markeerde paus Franciscus Palmzondag in een lege Sint-Pietersbasiliek en drong er bij mensen die de pandemie doormaakten op aan, zich niet zo druk te maken over wat ze missen, maar hoe ze het lijden van anderen kunnen verlichten.

Zich richtend tot de jongeren zei de paus dat ze niet bang moeten zijn om in de frontline te staan voor anderen gedurende de coronavirus pandemie. Normaal wordt de mis op Palmzondag door duizenden toeristen bezocht. Gisteren hield de paus de mis echter in aanwezigheid van een handvol priesters en nonnen en een gedecimeerd koor, die allen op een veilige afstand van elkaar stonden.

"Kijk naar de werkelijke helden die in deze dagen in de schijnwerpers staan: ze zijn geen beroemde, rijke en succesvolle mensen; het zijn mensen die zichzelf geven om anderen te dienen," zei de kerkelijke wereldleider. "Voel je geroepen om je leven in te zetten," voegde hij eraan toe "Wees niet bang om je leven te geven aan God en aan anderen, het loont.!" De Heilige week die is begonnen met Palmzondag eindigt volgend week zondag met Pasen op 12 april.