Braziliaanse wetgevers keuren 'oorlogsbudget' goed
05 Apr, 16:44
foto
Doodgravers maken nieuwe graven op de begraafplaats Vila Formosa, de grootste begraafplaats van Brazilië, in Sao Paulo toen het aantal doden steeg na de uitbraak van de coronavirusziekte. (Foto: Reuters)


Het Lagerhuis van Brazilië heeft een grondwetswijziging goedgekeurd voor een 'oorlogsbudget' om uitgaven gerelateerd aan het coronavirus te scheiden van de hoofdbegroting van de regering en de economie te beschermen. Het land telt meer dan 10.000 bevestigde corona-gevallen overtrof.

Het oorlogsbudget heeft nog steeds de goedkeuring van de Senaat nodig met drie vijfde van de stemmen in twee rondes die naar verwachting volgende week plaatsvinden. De Tweede Kamer heeft vrijdag laat de hoofdtekst van het wetsvoorstel goedgekeurd met 423 stemmen voor en één tegen in een tweede stemronde na een eerste score van 505 voor en twee tegen.

De wijziging creëert een buitengewoon regime om te voorkomen dat uitgaven in verband met een door de pandemie veroorzaakte "noodtoestand" -decreet, dat geldig is tot 31 december, in dezelfde periode worden vermengd met de federale begroting.

Naast het verlichten van fiscale en budgettaire beperkingen om de maatregelen tegen de uitbraak te versnellen, kent de oorlogsbegroting de Braziliaanse centrale bank ook de mogelijkheid toe tot het kopen van noodobligaties om de financiële markten te stabiliseren.

"We moeten ervoor zorgen dat geld de belangrijkste sectoren bereikt, dus vanaf deze week gaan we bespreken wat we willen kopen en wat voor soort interventie we willen doen", zei Roberto Campos, president van de Braziliaanse centrale bank, in een live presentatie aan XP makelaardij op zaterdagavond. Campos beschouwt de aanhoudende crisis als veel erger dan de crisis van 2008. Hij merkte op dat de Covid-19-uitbraak de grootste uitstroom ooit heeft veroorzaakt in opkomende markten, waarbij de Braziliaanse beurs en valuta zwaar zijn getroffen.

"Maar we hebben snel gehandeld om de marktliquiditeit te vergroten en we hebben nog steeds een arsenaal aan maatregelen om te nemen", zei hij. Campos voegde eraan toe dat het financiële systeem solide genoeg is en dat de acties in totaal tot 1,2 biljoen reais (US$ 224,32 miljard) in liquiditeit kunnen injecteren.

Hij weigerde commentaar te geven op de duur van sociale isolatiemaatregelen, maar drong er bij marktdeelnemers op aan om contractbreuk te voorkomen, in navolging van eerdere opmerkingen van minister van Economie, Paulo Guedes. "We kunnen opnieuw onderhandelen over alles, huren, salarissen, maar we mogen niet in gebreke blijven", vertelde Guedes zaterdag afzonderlijk aan vertegenwoordigers van de detailhandel en de dienstensector.

Hij erkende echter dat sommige maatregelen die zijn genomen om de economie 'van zuurstof te voorzien', zoals een verlaging van de reserveverplichtingen van banken, nog niet het gewenste effect hebben. "Banken zijn conservatief en het krediet bereikt niet degenen die het nodig hebben", zei hij.

Guedes herhaalde dat hij, ondanks de nadruk op noodmaatregelen, vindt dat economisch herstel nog steeds afhankelijk is van structurele hervormingen, waaronder belastingverlagingen. "We zullen deze crisis verder uit de weg kunnen ruimen door belastingverlagingen ... Het creëren van banen moet gemakkelijk, goedkoop en stimulerend zijn", zei hij.

Uitbraak in Brazilië
Het dodental door het coronavirus in Brazilië is van 359 gestegen naar 431, terwijl het aantal bevestigde gevallen is toegenomen van 10.256 naar 10.278. Deze cijfers heeft het Ministerie van Volksgezondheid zaterdagmiddag vrijgegeven. Brazilië behoort tot een aantal landen die moeite hebben om medische voorraden uit China te halen.

Eerder op zaterdag vroeg president Jair Bolsonaro de Indiase premier Narendra Modi om steun bij het leveren van farmaceutische inputs voor de productie van hydroxychloroquine. "Een productief telefoongesprek gehad met president Jair Bolsonaro over hoe India en Brazilië hun krachten kunnen bundelen tegen de Covid-19-pandemie", schreef Modi op zijn Twitter-account.

De goedkeuringsclassificatie van Bolsonaro is gedaald tot het laagste niveau sinds hij vorig jaar aantrad als gevolg van toenemende kritiek op zijn aanpak van de volksgezondheidscrisis. Ondanks dat hij Covid-19 meerdere keren als een "kleine griep" bagatelliseerde, riep Bolsonaro zijn aanhangers op voor een nationale vasten- en gebedsdag op zondag om "Brazilië te bevrijden van deze kwade" epidemie.