Guyana opent luchtruim niet voor gestrande burgers
05 Apr, 04:43
foto
De Chedi Jagan International Airport in Guyana is tot 1 mei gesloten.


Buurland Guyana zal het luchtruim niet heropenen om gestrande Guyanezen in het buitenland toe te laten. Dat heeft premier en voorzitter van de Nationale Covid-19 Task Force, Moses Nagamootoo, zaterdagmiddag gezegd.

Hij zei dat terwijl de autoriteiten een beetje buigen en enkele vluchten van Guyanezen die naar huis terugkeerden toelieten, dit niet langer wordt gedaan. Guyana's eerste geregistreerde bevestigde geval en Covid-19-dode was een Guyanese vrouw die vanuit de Verenigde Staten naar huis reisde. Andere leden van haar familie zijn positief getest en zijn in quarantaine geplaatst.

"Er is geen vendetta", zei Nagamootoo, maar hij stelde dat de autoriteiten niet alle mensen die het land binnenkomen zou kunnen volgen en niet zou kunnen traceren met wie ze in contact zouden komen. Ongeveer 70 Guyanezen hebben contact gemaakt met het ministerie van Buitenlandse Zaken om hulp bij hun terugkeer naar huis. Over de hele wereld hebben landen beperkingen op reisverkeer opgelegd om de snelle verspreiding van de ziekte van het nieuwe c Coronavirus te bestrijden.

Hulpverzoeken zijn ingediend via ambassades, missies en consulaten in onder meer New York, Miami, Fort Lauderdale, Suriname en Trinidad. Guyana sloot aanvankelijk zijn twee internationale luchthavens op 19 maart voor alle inkomende vluchten tot 2 april, maar heeft die sluiting inmiddels verlengd tot 1 mei.