DEA zet Maduro en medeverdachten op 'wanted lijst'
27 Mar, 01:06
foto
De president van Venezuela, Nicolás Maduro en andere functionarissen worden gezocht door DEA.


De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) heeft de Venezolaanse president Nicolás Maduro en 14 huidige en voormalige functionarissen op een 'wanted lijst' geplaatst. Zij worden strafrechtelijk vervolgd voor narco-terrorisme, corruptie en drugshandel. Er is US$ 15 miljoen uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot arrestatie van Maduro. Voor de andere verdachten is de beloning US$ 10 miljoen.

Maduro en zijn medewerkers worden beschuldigd van samenzwering met een dissidente factie van de linkse Colombiaanse guerrillagroep FARC "om de Verenigde Staten te overspoelen met cocaïne". 

De Amerikaanse functionarissen beschuldigen Maduro en zijn groep al lang van een 'narco-staat' en zeggen dat ze de opbrengsten van de drugshandel hebben gebruikt om de verliezen van de Venezolaanse oliesector op te vangen. De aanklachten zijn gedaan in New York, Florida en Washington.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft aangegeven dat niemand boven de wet staat. Amerika zal tegen hen optreden waar ter wereld ze zich ook bevinden. 

De Verenigde Staten en tientallen andere landen hebben oppositieleider Juan Guaido erkend als de legitieme president van het land. Maar Maduro is aan de macht gebleven, gesteund door het leger van het land en door Rusland, China en Cuba. Nu wordt formeel actie tegen Maduro en zijn medestanders ondernomen. 

Saturday 28 March
Friday 27 March
Thursday 26 March