Op SPSB na alle banken dicht; bedrijfsleven sluit deuren
25 Mar 2020, 00:00
foto


Op de Surinaamse Postspaarbank na zijn alle banken vandaag pot dicht. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, de Algemene Aannemersvereniging hebben besloten de deuren vandaag ook te sluiten. Verschillende bedrijven hebben in bekendmaking meegedeeld dat ze dicht zijn. Het bedrijfsleven en de financiële sector hebben solidariteitsbetuigingen van verschillende organisaties gekregen. Ook de Vereniging van Cambiohouders zal de deuren sluiten. 

De Hakrinbank, Finabank, Republic Bank, De Surinaamsche Bank, GODO, Surichange Bank en Trustbank Amanah, hebben vanaf gisteren tot nader order de deuren voor het publiek gesloten. De directe aanleiding voor dit besluit is de inwerkingtreding van de omstreden wet 'Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren'. Aangezien de wet niet uitvoerbaar is, kunnen en zullen de banken hieraan ook geen uitvoering geven, zegt de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV). 
 
Het bestuur van SBV keurt de vreemde wijze waarop de wet is aangenomen ten zeerste af. Geprobeerd is coalitieleden ervan te overtuigen, de wet niet aan te nemen zonder nauw overleg met alle relevante partijen. De wet is daarnaast technisch zwak, is in strijd met bestaande wet- en regelgeving en is niet uitvoerbaar, stellen de bankiers en het bedrijfsleven. 
 
De SBV heeft maandag in een persoonlijk onderhoud met president Desi Bouterse gevraagd om de wet niet af te kondigen, maar nader te bespreken met alle belanghebbenden en aan te passen onder leiding van de Centrale Bank van Suriname. De president heeft het bestuur aangehoord en heeft aangegeven het gevraagde in overweging te nemen, maar heeft verzuimd te vermelden dat de wet op dat moment al bekrachtigd was. Gisteren is de wet gepubliceerd in het Staatsblad. SBV, het bedrijfsleven, het verzekeringswezen en diverse andere organisaties geven met het sluiten van de banken voor het publiek een duidelijk en krachtig signaal af. 

U kunt de wet zoals gepubliceerd in het Staatsblad, hier downloaden. 
pdf-icon.gif Staatsblad_Wet_controle_valutaverkeer_en_transactiekantoren.pdf                
Advertenties