Column: Politieke Borrelpraat 604
22 Mar, 22:23
foto


“Jongens, moeten we juichen of wanhopen?”
“Waarover? Over het doordrukken van die Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren door die 26 gejaste en gedaste yorkasupudansers?”
“Het is toch hoogst onbehoorlijk om na brede consultaties een initiatiefwet die er AHA uitziet, op het laatste moment op eigen houtje zodanig te veranderen dat het BAH wordt.”
“Nu mag een Volksmilizei Polizei de geldkantoren en niet-bevriende cambio’s binnenstormen en roepen: “Achtung!! Wir wollen die illegalen Valoetah haben. Om aloe, uien, goedkope spijsolie fur die Volke zu kaufen.”
“Wil je niet overdrijven met je fascistische fantasieën? Hoewel… zo is het zo een tachtig jaar geleden daar in Europa toegegaan. De Bruinhemden van de Sturmabteilung, de S.A. stormden als knokploegen winkels van Joden en kritische kerken binnen en sloegen alles kort en klein.”
“M’o sakaaaahkoers, kijk no, oh volk, kijk hoe ik die koers ga doen zakken.”
“Nergens ter wereld zak je een koers met holle praatjes en papieren wetten. Alleen met Valuta.”
“Met deze wet ‘Controle Valutaverkeer’ ga je de chaos nog groter maken met dit middenklasse-vijandige beleid.”
“Ach, jullie zaaien maar paniek om daar politieke munt uit te slaan. Dat is crimineel.”
“Paloehhh zegt: deze wet is een uiterste wanhoopsdaad van de paarse coalitie om hun ad hoc beleid van vriendjespolitiek te redden, of zoiets.”
“Alsof het politiek beleid bij vorige regeringen anders was?”
“En natuurlijk gaat Jim die ook een tijd bij dat paarse Hok zat, ons redden als hij zetels haalt, net als Gajjedien en z’n oranje movement en al die andere politieke Redders in Nood. Natuurlijk gaan ze ons niet zeggen waar ze minstens een half miljard US dollars voor de eerste drie maanden van welke nieuwe regering dan ook vandaan gaan halen, we zullen maar niet zeggen: ‘vandaan gaan dieken’ voor het financieren van hun herstelprogramma.” 
“Van de Diaspora, van Holland, van Amerika, van Taiwan enzo gaan we dat lenen, van waar anders?”
“En maandag gaan de bankiers met Papa B. praten en hem smeken: ‘Kondigt u die wet aub niet af, we verzoeken je. U bent de RdV, de Redder des Vaderlands, de R.I.N, de Redder In Nood.”
“Ik zeg: laat’em die wet maar afkondigen; we gaan hem neks verzoeken, die wet heeft wel een paar rare kronkels, maar voor de rest is die goed. Er moet ergens begonnen worden met die ordening. Kondig het af, doe het, doe’et, doe’t, doe, doe, doe.” 
“Maar dan wordt het één grote financiële chaos.”
“Die is er toch al? Dat doorsudderen met laplapu heeft toch geen zin. Dan mek’a bos. Bos’et, bos’et, bos’et, zo: weidenbosssch.”
“Wat gemeen, terwijl alle aandacht is afgeleid door die dagelijkse babbelarijen over Corona, drukken ze deze valutawet even snelsnel door onze strot.”
“Dat heet strategie, mi boi, vuile, smerige, maar steengoeie politieke strategie.” 
“Boi, voor het eerst heb ik de heren van dat Kringengesprek op de Alfabetische zender zo heftig horen praten. Het was niet mals.”
“Maar als particulieren geen valuta meer mogen kopen bij de cambio’s, hoe moeten ze dan aan hun dollars komen voor noodzakelijke importen?”
“En niemand kan ons vertellen waarom we als kleine economie meer dollars verbruiken dan grotere economieën als Trinidad en Jamaica, terwijl er een overschot aan euro’s is.”
“Is door die informele sector.”
“Je bedoelt: het komt door die underground sector binnen die informele sector, die tientallen miljoenen dollars nodig heeft om die dope spotgoedkoop in Columbia te kopen en tienmaal zoveel euro’s verdient door dat spul in Europa te verkopen. Maar die underground moet die euro’s omzetten in US dalla om nieuwe dope bij het kartel in Colombia te kopen.”
“Ach, kletspraatjes, hoewel…, dat zou veel verklaren.”
“En ik vraag: moeten we juichen of wanhopen dat teruggekeerde Surinamers uit Miami naar huis zijn gestuurd en voor twee weken in quarantaine moeten blijven, in plaats van in die overheidsquarantaines?”
“We moeten juichen voor die al getergde mannen en vrouwen en kinderen dat ze naar huis mochten en weigerden twee weken te blijven in die belabberde troep in dat Zorghotel of dat stadion.”
“Wat een afgang: vuile kamers, geen schone lakens, geen zeep, geen eten, geen goed functionerende toiletten, geen neks, alleen een gebouw.”
“Daar zou ik zelfs m’n hond, kat, schaap of geit niet in quarantaine willen zetten.”
“Ach kom, die mensen van dat Corona-rampenteam hebben, gezien de beperkte middelen die zij van de overheid krijgen, toch goed hun best gedaan. Wilden jullie dat alles perfect was geregeld, met rode coronaloper? Met ingevlogen linnen lakens, marmeren toiletten, driemaal daags een lopend buffet, dat alles daar ruikt naar frisse Pine oil. Lavendel, Soir de Paris enzo? Stelletje verwende Pietjes!”
“Probeer niet met ongepaste overdrijving gelijk te krijgen. Die mensen zijn geen oorlogsvluchtelingen die twee weken ergens in een niemandsland gedumpt worden.”
“Geen wonder dat die Las’Eli en die eeuwig buiten zijnde Hoef-niet-zo-draad snelsnel in huisquarantaine mochten gaan.”
“En dat de rest, minus die ene positief geteste, nadat ze op hun achterste dingens zijn gaan staan, en flink Cabale hebben gemaakt, geregistreerd naar huis in quarantaine konden. Recht voor de ministers, recht voor allen.”
“Maar ik kan me toch zo ergeren aan journalisten die tijdens die dagelijkse persconferenties steeds naar de bekende weg vragen. Alsof ze geen vragen hebben en niet hebben gehoord dat hun vraag over bijvoorbeeld de nationaliteit van de nieuwste besmette persoon al meerdere keren door onze ferme Cleomatra is beantwoord. Jeetje mang, waarvoor heb je oren aan je hoofd?”
“Desondanks beantwoordt ze dat soort vragen met het grootste geduld. Geweldig. Wat een sterk voorbeeld voor al die tralala-figuren.”
“En sommige politieke leiders denken nog steeds  aan hun eigen kermis vieren en gaan zich met een heel dorp en muziekband inschrijven bij het Centraal Hoofdstembureau. Ik had ze allemaal weggejaagd en die partij wegens onverantwoordelijk gedrag niet ingeschreven.”  
“Maar die mevrouw, de veiligheidskolonel heeft tot overzee gescoord met haar ‘doe’et, doe’et, doe’et. We gaan je komen oppakken met je party.” 
“Ben ik met je eens. De kolonel heeft daarmee in de roos geschoten, dat geklets van sommigen op Facebook ten spijt dat ze niet zo met grote mensen moest praten. Zo praat je tegen koppige kinderen. Goed zo, kolonel.”
“En die remix van d’r ‘Doe’t, doe’t, doe’t’ is viraal gegaan. Zo dring je tot bepaalde lieden in dit volk door.”
“Nu kijken hoe dat gesprek met Baas over die wet ‘Controle Valutaverkeer’ afloopt.”
“We benne benieuwd, zou wijlen Johnny K. zeggen. Een herdenkingstoast op hem.”  
“Ja, een toast op hem.”

Rappa
Advertenties