Column: Politieke Borrelpraat 602
08 Mar, 22:50
foto


“Nou, dat was toch wel een leuke bijeenkomst van Pappietoow Vlietoow onder de schaduw van de boom op het Kerkplein.”
“Van welke planeet komt die jongen? Wie gaat nou op het heetst van een werkdag op een plein midden in de stad staan schreeuwen tegen mensen?”
“Mijn Baas, mijn leider van de revo, mijn….”
“Maak je punt, mang, of drink.”
“Ach, oké, mijn glorieuze redder des vaderlands zei het toch: ‘jongen, je had dit niet moeten doen.”
“Ach, laat die in z’n eigen partijkeuken kijken: in Nickerie breekt de eigenaar van het paarse partijcentrum het slot open en zet een nieuw slot. Dag Ramon, ga een ander partijcentrum zoeken.”
“Maar ik ben het eens met Giwannie: ik wacht ook op de politieke leider die mij nu vertelt welke noodzakelijke en impopulaire maatregelen hij gaat treffen om dit land economisch te redden.” 
“Invoerrechtenvrije import van tweedehandse auto’s? Bruynzeel weer opstarten? Alle scholen verven? Visumvrij reizen naar Nederland? Corruptie daadwerkelijk aanpakken? Verdiencapaciteit van ons land vergroten? Nee toch, dit riekt allemaal naar goedkope lokkers van kiezers om snel binnen te komen fu go furu, dat lijkt ook bij de nieuwe partijen nog steeds de grondregel van onze politiek.”
“Maar dat willen de mensen toch? Daarom stemmen ze op hen? Wel, dan no kos’a politiek.”
”Klopt, kijk hoe de jarige Lonneman Moengo geel heeft gekleurd, ondanks Coronadreiging, propvol mensen.”
“Wij krijgen net als India geen Corona; we eten genoeg roti met masala-gerechten.”
“In dat Kringengesprek op de Alfabetische zender waren Dennie Fo wan Lo en Jenny ex-Juspol goed op dreef. Vooral Jenny liet ons de oren tuiten.”
“Jere Dennie: ‘als je tot DC benoemd wil worden, moet je toch een beetje naar school zijn gegaan?’ En vele van de beleiduitvoerders noemt hij geen amateurs, maar beroepsmanipulators.”
“En hij omschreef het beleid van de Surinaamse regeerders heel treffend als: ze volgen de weg van de minste weerstand die ook het minst moet kosten. En we houden ons teveel bezig in dit land met pietlulligheden, geen pietluttigheden, zoals: Zunderman moest governor worden. Nu pas, na een paar weken neemt VAKRASUR daarvoor wraak op Borry Rebenstein.”
“Ksafierah heeft gelijk: instituten als de CBvS moeten geen vakbondsbelangen gaan behartigen, maar hun kerntaken uitvoeren.”
“Maar onze nieuwe governor is nog steeds druk bezig met het afronden van het ringfencen, bringfencen, stringfencen, weer zo een buitenlandse kreet, van onze resterende kasreserve.”
“Terwijl hij flink ringfenst, groeit die koers alsmaar. Nu: je koopt één euro voor 13 srd.” 
“Ik krijg inspiratie, luisteren jullie: ‘a koers e gwa hee, ondanks den lee fu DeeDeeBee, volk e kree, cambio e hoor’ stree, terwijl Hoeffie e free ala ghademm dee, ondanks Pakitowpowlow e bari ‘nee’, wi wani stree, unu portmonee dree.”
“Ja, mooi, geweldig. En heren, in jullie aller belang moeten jullie op je zoektocht naar dollars geen absurd hoge prijzen voor die valuta neertellen. Brengen jullie jezelf die discipline op, anders zal je daar maar kortstondig voordeel aan hebben.”
“Wie geeft dit geweldige advies?”
“De voorzitter van de VCH.”
“Bedoel je de VES, die Economistenvereniging waar al 40 jaar geen enkele regering naar heeft geluisterd?”
“Daaraan zie je al wat voor onnozele politieke zakkenvullers de afgelopen 45 jaar het economisch beleid tot een ramp hebben gemaakt. Nee, met VCH bedoel ik de Vereniging van Cambio Houders.”
“Als die dit advies geven, dan weet je hoe laat het is.”
“In feite zijn deze cambiohouders dé Centrale Bank van ons land en is hun voorzitter, Raymi Pai-bai-lall, de werkelijke valuta-governor. Niet die failliete club aan de Waterkant; daar staat de leeggeplunderde schatkist.”
“Dan hoe gaan we dit ding met die stijgende koersen en machtige cambio’s oplossen?”
“Punt een: officieel devalueren op koers 13 voor de US dollar en 13,50 voor de euro.”
“Dus boven de huidige buitenkoers?”
“Natuurlijk. Nu is de dollar officieus aan het zweven. Uit dat zweven komt een koers voort, zoals nu gebeurt. Uit de gemiddelde zweefkoers zal dan de officiële nieuwe koers volgen.”
“Klopt en volgens onze Dennie Wan Lo Fong draaien vele bedrijven nu op hun laatste reserves. Dus er moet snel een beslissing worden genomen, anders volgt sluiting en massaontslag.” 
“Gunst mang, geef de CBvS toch de tijd om z’n beleid te voeren? Jullie zijn zo ongeduldig.”
“Luister, jonge zuipvriend in ons midden, stel jij bent chirurg, er komt een patiënt op je operatietafel met een afgehakt onderbeen, bij elke hartslag wordt er een golf bloed daaruit op je operatietafel gepompt, binnen 20 hartslagen is hij leeggepompt en doodgebloed, wat moet je als medicus het eerste doen om de patiënt het leven te redden?”
“Boven de afkapping, dus niet eronder, boven die wond de boel met een knevel dichtknijpen, snel bloedtransfusie toedienen en dat verbrijzelde onderbeen netjes amputeren, en tjekken of de vitale lichaamsorganen, zoals de hersenen, niet door het bloedverlies zijn beschadigd.”
“Dus zo snel als mogelijk boven de gemiddelde buitenkoers devalueren…”
“Dat had Boefdraad in 2010 toen hij er pas was en nog Hoef heette, ook gedaan; aan eind van die Front-2 periode steeg de koers van 2.8 naar 3.1, bijna al 3.2 en toen devalueerde hij op 3.3 en de zaak bleef zowat 5 jaren daar. Toen werd Hoef een Boef, hij deed wat de Leonsbergclub wilde, financierde monetair zeker een miljard srd om binnenlandse schulden te betalen en toen ging de koers zo whoep-poep-whap-pappap van 3.3 naar 7.5.”
“En nu gaan we weer zo whap-flap-platsj van 7.5 intussen al naar 12.5. En: we gaan voor nog meer, weer een devalueer, un no leer, soso keer op keer: ‘a no mi’.”
“En de tweede maatregel?”
“Wil je welke gedevalueerde koers dan ook kunnen verdedigen, zal je zeker 400 miljoen US dollars nodig hebben. Hoe kom je aan dat geld?”
“Simpel: je leent het bij die machtige Vereniging van Cambiohouders, onze paisah-babu’s.”
“En wat zet je als onderpand? Alles is al beleend?”
“Simpel: je zet de geringfenste kasreserve als onderpand.”
“Misschien is men bij de CBvS daarmee bezig.”
“Dan moeten ze wel snel doen, want die patiënt, dus onze economie, is bezig op de operatietafel dood te bloeden.”
“En als de Leonsberg Blue Labelclub weigert in te stemmen met zo een forse devaluatie, net vóór een verkiezing, wat dan?”
“Dan zou ik netjes als governor bedanken en zeggen: laat de Zunderman maar gaan Proeve van de Klutchman.”
“Mijn hemel, terwijl de Corona al bij onze oostgrens is, onze westelijke buurman Gringer-man  met de verkiezingen fraudeert, de boel daar hopelijk niet weer eens escaleert en een massa vluchtelingen deze kant opstuwt, vieren wij straks lekker ons derde nieuwjaar voor dit jaar. Shubh Holi, shubh koers…”

Rappa

Advertenties