Column: Toewijding en discipline
05 Mar, 00:59
foto
Lionel Messi (Foto: Worldfootbal.net)


Is er wereldwijd een voetballiefhebber die nog nooit gehoord heeft van Lionel Messi? Ik durf te beweren dat ‘de kleine Argentijn’ zoals hij vaak genoemd wordt, een zodanige invloed heeft op het spel, dat zelfs degenen die niet gecharmeerd zijn van voetbal, op de hoogte zijn van de kunsten van deze relatief korte voetballer. Lionel, die niet verder reikt dan 1,70m domineert het spelletje al langer dan een decennium. Hij laat de voetbalhandelingen zo simpel lijken, waardoor het echt een lust is om hem aan het werk te zien. Bij de ouderen onder ons is Diego Maradonna, nog vers in het geheugen, maar ook de Zwitserse middenvelder Xherdan Shaqiri (1,65m) is geen onbekende op de internationale voetbalvelden.

Hoewel Lionel Messi de meest begaafde is, is hij dus niet de enige korte sporter die in zijn discipline zijn stempel heeft gedrukt. Spud Webb presteerde het om met een geringe lengte van 1,70m niet alleen te acteren in de National Basketball Association (NBA), maar ook een Slam Dunk contest te winnen. Er zijn nog vele andere sporters die ondanks hun nadeel in lengte, tot de top zijn doorgedrongen op internationaal niveau. Deze prestaties zijn hen niet in de schoot geworpen, maar zijn het resultaat van hard werken en een goede discipline.

Surinaamse sporters zijn over het algemeen klein uitgevallen. Bij internationale krachtmetingen is het duidelijk te zien dat de tegenstanders over het algemeen qua lengte in het voordeel zijn. Vaak wordt dit lengteverschil als reden opgegeven voor het tegenvallende resultaat. Door de jaren heen hebben we aangenomen dat lengte allesbepalend is voor het resultaat bij fysieke sporten, maar bij het Wereldkampioenschap Voetbal van 2018 is het tegendeel bewezen. Regerend kampioen Duitsland, bracht een van de langste selecties op de been, maar strandde mede door een nederlaag tegen Zuid-Korea, in de groepsfase. De Koreanen hebben aangetoond dat lengte alleen niet voldoende is om succes te hebben. Voor een goed resultaat, zijn vooral een goede techniek en tactiek, aangevuld met discipline onontbeerlijk.

Surinaamse sporters moeten zich dus niet blindstaren op potige tegenstanders en knikkende knieën krijgen, maar zich gedisciplineerd toeleggen op het beheersen van de juiste techniek, zodat een kundige trainer kan zorgen voor de finishing touch. Succes is niet weggelegd voor lange sporters, maar voor degenen die toegewijd en gedisciplineerd zijn.   

Mireille Hoepel
Advertenties