Turkije: Aardbeving doodt minstens acht
23 Feb, 12:15
foto
De aardbeving heeft huizen verwoest in de Turkse provincie Van. (Foto: Reuters)


Minstens acht mensen, onder wie drie kinderen, zijn gedood na een aardbeving in Oost-Turkije. Het epicentrum van de beving was in buurland Iran. Zo'n 21 mensen raakten gewond nadat huizen instortten, zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken.

De aardbeving met een kracht van 5,7 concentreerde zich op het Iraanse grensdorp Habash-e Olya. Minstens 40 raakten er gewond en werden huizen beschadigd in 43 dorpen in de provincie West-Azerbeidzjan in Iran. De aardbeving deed zich om 09:23 uur lokale tijd voor in Iran en had een diepte van 6 km.

Turkse media toonden videobeelden van reddingwerkers die graven en gezinnen die buiten wachten in besneeuwde omstandigheden in Baskale, in de provincie Van. "Er waren kinderen onder het puin. We dachten dat we hun stemmen hoorden. Toen gebeurde er iets. We begrepen niet wat er precies gebeurde en we trokken drie lichamen uit puin", vertelde een dorpsbewoner persbureau Reuters. Gouverneur van Van, Mehmet Emin Bilmez, zei dat er geen mensen meer gevangen zaten onder puin.

Vorige maand hebben twee lawines in de provincie Van minstens 39 mensen gedood, onder wie reddingswerkers, terwijl in de provincies Elazig en Malatya minstens 31 mensen stierven en meer dan 1.600 gewond raakten bij een krachtige aardbeving.

Rond de 1.066 gebouwen stortten in tijdens de aardbeving van zondag, zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu. Aardbevingen komen veel voor in de regio.

In 1999 stierven ongeveer 17.000 mensen tijdens een aardbeving in de West-Turkse stad Izmit. De dodelijkste aardbeving in Iran vond plaats in 1990, toen 40.000 mensen stierven en een half miljoen dakloos werden.

Monday 06 April
Sunday 05 April