Vakbondsleider Zunder gepolst voor functie van governor
13 Feb 2020, 00:03
foto
Vakbondsleider Armand Zunder.


President Desi Bouterse heeft vakbondsleider Armand Zunder (73) formeel gevraagd om governor te worden van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hij heeft met de brief van de president verschillende gesprekken gevoerd met vakbondsleiders. Robby Berenstein, voorzitter van C-47, bevestigt tegenover Starnieuws dat Zunder hem ondersteuning heeft gevraagd. Berenstein heeft hem meegedeeld dat onder voorwaarden Zunder ondersteund kan worden. De CBvS moet autonoom kunnen functioneren en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën moet aftreden. 

Zunder heeft de leiding bij de Progressieve Werknemers Organisatie en voorzitter van de Nationale Reparaties Commissie Suriname. Hij heeft Economie gestudeerd in Nederland. Hij is ook minister geweest na de staatsgreep van 15 maart tot 20 juni 1980. Berenstein zegt dat Zunder invulling wil geven aan de functie. Hij ziet het als een uitdaging. Hij zou met verschillende vakbondsleiders praten hierover. 

Berenstein benadrukt dat niemand de job zal kunnen doen als de bemoeienis van de overheid blijft, zoals het was in de afgelopen periode. Dit heeft gemaakt dat de vreemde valuta kasreserve en termijndeposito oneigenlijk is gebruikt. Het land is in een financieel-economische chaos gestort. Er is meer dan US$ 100 miljoen besteed aan interventies, maar de koers is alleen maar omhoog gegaan. Nu is er een enorme schaarste aan cash US-dollars, waardoor transacties tussen de SRD 9.50 tot SRD 9.80 worden gedaan voor een US-dollar. Op grond van de gestegen wisselkoers zijn prijzen in de winkels tussen 10 en 25% de lucht ingegaan. De rust is nog steeds niet teruggekeerd bij de banken. Zonder orde op zaken, zal er geen verandering komen, benadrukt de vakbondsleider. Daarom is aan Zunder gevraagd om onder voorwaarden invulling te geven aan deze post. Advertenties