US$-koers tussen SRD 8.50 en SRD 9.60
11 Feb 2020, 00:00
foto


Wie kleine bedragen koopt, kan bij cambio's voor SRD 8.50 en SRD 8.65 een US-dollar bemachtigen. Het gaat om een beperkte verkoop van ongeveer US$ 50 per persoon. Bij Chotelal is de US$ koers SRD 7.85 tot een bedrag van US$ 300 per persoon. Er moet wel urenlang in de rij gestaan worden hiervoor. De marktkoers ligt rond de SRD 9.25 voor de aankoop van de US$. De verkoopprijs is rond SRD 9.60. 

Door de aanpak van illegale cambio's door Handel, Industrie & Toerisme is de opdrijving van de wisselkoers tot staan gebracht. Afgelopen week werd de prijs voor de US$ en de euro opgestuwd naar boven de SRD 10. De euro wordt bij cambio's verkocht tussen de SRD 9.10 en SRD 9.20. Daarbuiten is de prijs rond de SRD 9.70. Er moet nog een pakket aan maatregelen komen om de koers verder omlaag te brengen. 

Hoewel banken formeel voor de US$ voor de verkoop rond de SRD 7.55 hanteren, worden er voor deze prijs geen zaken gedaan. Gisteren is gerekend met een wisselkoers van SRD 8.90 voor de US-dollar. De europrijs schommelt rond de SRD 9.20. De vraag naar vreemde valuta blijft groot door de schaarste. De onzekerheid die er heerst verhoogt de druk naar de vreemde valuta. Intussen zijn diverse prijzen, zelfs waar er geen deviezencomponent in zit, verhoogd. Vooral bouwmaterialen zijn flink de lucht ingegaan. 

Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, zegt aan Starnieuws dat bedrijven weinig gekocht hebben. Hij hoopt dat ze de komende dagen ook niet kopen op de markt, waardoor de koers verder omlaag kan gaan. "Er is nog ruimte om de koers verder omlaag te brengen," zegt Bhailal. Dit in afwachting van een plan van aanpak dat is aangekondigd door president Desi Bouterse op de persconferentie vrijdag. 


Advertenties