Rusland: US$ 250 miljoen gebruikt van volk
02 Feb 2020, 00:00
foto
Een deel van het publiek tijdens de 'opo yari' vergadering van de NPS zaterdagavond in Grun Dyari'. (Foto's: René Gompers)


NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft tijdens de 'opo yari' vergadering zaterdagavond van afdeling Paramaribo meegedeeld dat veel meer geld opgemaakt is dan de US$ 100 miljoen. Er was totaal US$ 500 miljoen van de commerciële banken onder beheer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hiervan is de helft - US$ 250 miljoen - gebruikt. "Moni san bedrijf, san a volk poti tapu bangi fu spaar", zei hij. Rusland merkte op dat NPS al gewaarschuwd had hiervoor. "Wij vertrouwen deze gasten niet, zeker niet met ons geld". 

De Surinaamse Bankiersvereniging en de CBvS hebben gezegd dat "un naf' span. A moni veilig". Vandaag de dag is het 'talk of the town'. "Den man klaar a moni," stelde de voorzitter van de groene partij. De regering moet in De Nationale Assemblee uitleg komen geven. Rusland kondigde aan dat via forensische accountants al deze zaken onderzocht zullen worden. Hij benadrukte dat Robert van Trikt niet de enige verantwoordelijke is voor wat er gebeurd is bij de CBvS in de afgelopen tien maanden. "De hoofdverantwoordelijke is de president van Suriname, de heer Bouterse. Medeverantwoordelijke is de minister van Financiën, de heer Hoefdraad. Medeverantwoordelijk is de rvc van de Centrale Bank. Zoveel controleposten en men heeft niet doorgehad wat er gebeurt bij de Centrale Bank. Of, of... waren zij deel daarvan?"

Rusland voerde aan dat de samenleving nog moet horen van Van Trikt wat het verschil van inzicht is tussen hem en de regering, want de president heeft gezegd dat er geen verschil van inzicht is. De NPS-topman brengt in herinnering dat de media gevraagd hebben aan Van Trikt van waar Chotelal de dollars krijgt. Toen erop werd aangedrongen heeft de gewezen governor van de CBvS verwezen naar de president. "Dat was het moment van het einde van Van Trikt", concludeerde Rusland. 

De NPS-voorzitter voerde aan dat het geld is verduisterd, maar het wordt binnen drie jaren aangezuiverd. "A no yu moni. Na direct direct mars go poti a moni baka. A no yu moni. Na fufuru. Het is geld van het volk". Rusland merkte op dat het zo niet door kan gaan. De regering moet worden afgestraft, stelde de politicus. Het publiek reageerde ook verontwaardigd over het gebruiken van het geld van het volk. 

Ondervoorzitter Jerrel Pawiroredjo zei dat toen er niet meer geleend kon worden, het geld van het volk is gestolen. Hij merkte op dat de voorzitter van de Bankiersvereniging het geld tegen beter weten in en tegen waarschuwingen van deskundigen gebracht heeft naar de CBvS. "Naar de criminelen". Pawiroredjo merkte op dat vanuit de regering druk wordt gezet om de directeur van De Surinaamsche Bank te ontslaan. "En hij is de enige meneer die heeft gezegd dat het gestolen is en dat deze rotzooi een keer moet ophouden. De NPS is een verantwoordelijke partij en die gaat niet oproepen tot een bankrun. Maar wanneer ze erin slagen om deze ene meneer van allemaal die zwijgen, weg te sturen, dan zullen wij de verantwoordelijkheid voor verdere chaos en bankrun in handen leggen van de NDP," liet Pawiroredjo opteken. 
Advertenties

Sunday 04 June
Saturday 03 June
Friday 02 June