Bouterse in Coronie: Den no man sroto mi, echte echte
30 Jan 2020, 02:03
foto
President tevens voorzitter van de NDP spreekt de mensen in Coronie toe tijdens een politieke bijeenkomst woensdagavond.


"Mi taygi yu eerlijk. Den man no man sroto mi. Echte, echte, echte. Den no man". President Desi Bouterse zei woensdagavond op een NDP-vergadering in Coronie dat hij met de wet in de hand zal tonen dat ze niet in staat zijn hem op te sluiten. "A no bigi mi du". Bouterse bedankte Coronie voor de ondersteuning die hij heeft gekregen toen hij in China was en hoorde dat hij 20 jaar celstraf opgelegd heeft gekregen. Daarna was Coronie ook present op 22 januari toen hij voor de Krijgsraad moest verschijnen. "Wi seki a kondre echte echte die dag", merkte hij op. 

Over de ontslagaanvraag van Eugène van der San, directeur van zijn kabinet, zei Bouterse dat er een verschil van inzicht was over hoe de zaak rond de Krijgsraad aangepakt zou worden. Dat heeft hem boos gemaakt, maar de president merkte op dat Van der San een stonfutu is. Sinds 1980 ondersteunt hij de strijd en hij heeft veel kennis anders was hij geen directeur van het kabinet en was hij ook geen minister van Justitie en Politie geworden. Van der San is ook een goede vriend die veel heeft gedaan. Op grond van al deze zaken heeft Bouterse hem geroepen en aangegeven dat hij het ontslag niet accepteert. Bij een borrel wordt de verschil van mening uitgepraat en Van der San gaat weer aan de slag. 

Bouterse heeft zijn gehoor aangegeven dat er alles aan gedaan wordt om te voorkomen dat hij voor een derde termijn gaat. De mensen zijn bruya, maar God bepaalt, merkte hij op. De president voerde aan dat in deze regeertermijn alleen er meer dan 561 projecten zijn uitgevoerd. Er is veel werk verzet. Als zou men de drie regeertermijnen van het Front bij elkaar plakken, is er nog geen fractie gedaan van wat deze regering heeft gepresteerd. Op 25 mei zal de Boeing landen, want het is een vlucht van vijf jaar. Hij merkte op dat ook in Coronie, die een achterstand in te lopen heeft, veel is gedaan. Het werk wordt de komende maanden voortgezet. Met China zijn strategische plannen besproken, deelde de president mee. Er is een relatie van 160 jaar met de Chinezen en er zijn veel mogelijkheden. Met de olievondst zal de ontwikkeling van het land versneld worden aangepakt, waarbij Bouterse steden ziet verrijzen in het hele land, tot in het binnenland. In Suriname zijn er meer dan 600 top geschoolde mensen in de oliesector. Ze kunnen overal ter wereld werken. Er is zoveel gas gevonden dat er een tijd zal komen waarbij Surinamers niet hoeven te betalen voor stroom. Er zijn veel ideeën die verder ontwikkeld moeten worden. 

Bouterse is ervan overtuigd dat de NDP weer terugkomt na 25 mei. Hij haalde aan dat met iedereen gewerkt wordt. De NDP is een echte nationale partij. Hij voerde aan dat een etnische partij niet multi-etnisch wordt door andere bevolkingsgroepen toe te laten. Het is een heel proces. De deuren van de partij staan open voor eenieder die de beweging wil ondersteunen. 
Advertenties