VN roept op tot internationale hulp in Oost-Afrika
26 Jan, 04:44
foto
Landen in Oost-Afrika hebben al tientallen jaren geen sprinkhanenplaag van deze omvang gezien.(Foto: Reuters)


De Verenigde Naties (VN)heeft internationale hulp ingeroepen om enorme zwermen woestijnsprinkhanen te bestrijden die Oost-Afrika teisteren. Een woordvoerder van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) riep op tot hulp om "elke bedreiging voor voedselzekerheid, middelen van bestaan, ondervoeding af te wenden".

Ethiopië, Kenia en Somalië worstelen allemaal met "ongekende" en "verwoestende" zwermen voedsel-verslindende insecten, zei de FAO. Het bureau vreest dat het aantal sprinkhanen in juni 500 maal zo groot al zijn.

Het is de eerste keer in 25 jaar dat Ethiopië en Somalië worden geconfronteerd met een plaag van deze omvang. Voor Kenia is het 70 jaar geleden sinds het een sprinkhanenplaag op deze schaal zag, zei de FAO eerder deze week. Zuid-Soedan en Oeganda lopen ook risico als de zwermen blijven groeien en zich verspreiden.

"De snelheid van de verspreiding van het ongedierte en de omvang van de plagen zijn zo ver boven de norm dat ze de capaciteiten van lokale en nationale autoriteiten tot het uiterste hebben uitgebreid," zei de FAO. De enige optie die overblijft was "luchtcontrole" - insectendodend spuiten vanuit vliegtuigen.

De zwermen hebben zich vanuit Jemen over de Rode Zee verspreid. Zware regenval eind 2019 creëerde ideale omstandigheden voor de voedselverslindende insecten om te floreren. En het probleem kan erger worden naarmate het jaar vordert. Afgezien van het groeiende aantal in Oost-Afrika broeden sprinkhanen ook in India, Iran en Pakistan, wat in het voorjaar zou kunnen veranderen in zwermen.

Sprinkhanen kunnen tot 150 kilometer per dag reizen. Elk volwassen insect kan elke dag zijn eigen gewicht aan voedsel eten. Een zwerm zo groot als Parijs zou dezelfde hoeveelheid voedsel kunnen eten als de helft van de bevolking van Frankrijk op één dag, zegt een FAO-informatieblad.

In november waarschuwde de VN voor de sprinkhanenplaag in Ethiopië - en zei dat de insecten zich in Ethiopië en Kenia zouden kunnen verspreiden als ze niet zouden worden aangepakt. Sommige boeren in de Amhara-regio in Ethiopië verloren 100% van hun gewassen.

Vorige maand dwong een sprinkhanenzwerm een ​​passagiersvliegtuig uit koers in Ethiopië. Insecten sloegen in de motoren, voorruit en neus en dwongen het vliegtuig om in Addis Abeba te landen.
Advertenties

Saturday 29 February
Friday 28 February
Thursday 27 February