Microsoft beëindigt populaire Windows 7 support; risico's
26 Jan, 08:36
foto


Sinds 14 januari 2020 zijn er geen support en security updates meer beschikbaar voor machines (laptop en servers) die op de Windows 7 draaien of Microsoft Office 2010 gebruiken. Dat er geen support meer beschikbaar is voor Windows 7  betekent dus dat er ook geen security patches zullen zijn voor Windows 7. Dit houdt in dat een aantal  machines (laptops, Desktops, servers)  in feite blootgesteld is voor potentiële en toekomstige security breaches (virussen, malware etc ). 

Waarom is dit 13-jarige operating systeem (OS of besturing systeem) nog zo belangrijk? 18-30% van alle computers, laptops en servers gebruiken Windows 7. Het is het #2 besturingssysteem in de wereld. Windows 10 is #1.  Win7 is een van de meest succesvolle softwares van onze generatie. Vele gamers en hackers gebruiken Win7 om oudere software te gebruiken en mee te experimenteren. Terwijl Win8 al begraven is, gaat Win7 nog door. 

Voor diegene die Win7 nog betrouwbaar willen door gebruiken zijn er opties voor betaalde versies via een extended release patch. De meeste computers met Win7 zijn natuurlijk oudere PC’s, laptops en servers en voor personen die geen betaalde online versie willen hebben zoals Win10. Zo zijn in Suriname nog veel bedrijven, organisaties, en overheidsinstanties die Windows 7 geïntegreerd hebben binnen hun ICT-omgeving. Maar ook computers of laptops in huishoudens bestaat de kans nog dat deze gebruik maken van Windows 7 als besturingssysteem. Het doorgebruiken van Windows 7 brengt een aantal cybersecurity risico’s met zich mee.

Vaak genoeg zijn wij geconfronteerd met “Windows update”. Een hinderlijke ervaring. Deze security updates beschermen het OS van de recente ontwikkelde malware en compatibiliteit met andere software. Malware zijn kwaadaardige (softwares) bestaande uit verschillende types (trojan, ad ware, randsomeware etc.) en ontworpen voor verschillende doeleinde o.a ; spionage, phising aanvallen, vernietigen van hardware en data etc.

Windows 7 is gedoemd om uit te sterven maar vanwege zijn hoge mate van gebruik zal dit gepaard gaan met vele brokken. Zonder de security updates kunnen programmeurs virussen ontwikkelen waar er geen weerstand komt in de vorm van een anti-virus. Het missen van de security updates maak het (gemakkelijker) deze nog 200+ miljoen computers te infiltreren en te beschadigen. Vooral bij instituten die laks omgaan met hun data veiligheid en privacy. Denk aan belastingkantoren, nutsbedrijven, politie, onderwijs instituten, medische instellingen, douane en grens posten etc. Verwacht wordt dat er vooral veel spyware en data diefstallen zullen worden gepleegd via Win7 computers.

Wat te doen?
Er zijn opties om Win7 te migreren naar Win10 Home zonder kosten. Zelfs je ge-crackte versie (illegale kopie) wil Microsoft vervangen met Win10 Home. Dit doet Microsoft niet uit goedheid. Win10 kan in feite alleen goed draaien met internet toegang. Microsoft verzamelt namelijk je gegevens via Win10. Uren gebruik en type software dat wordt gebruikt en zelfs de games die je speelt, wat voor onderdelen er in je pc zitten en met welke apparaten je bent aangesloten wordt verzameld. Op basis hiervan ontwikkelen ze nieuwe diensten om aan ons te verkopen en houden ze ons gewend (afhankelijk) aan hun besturingssysteem. Its about the money. 

Als verbetering zouden we als maatschappij Linux meer moeten integreren in ons dagelijks gebruik. Linux is een serie van open-source besturingssystemen dat wordt beschouwd als de beste van de wereld. Ook voor thuisgebruik heeft het veel potentieel. Met computer afhankelijkheid als het is, zouden we ICT en Linux moeten integreren in ons onderwijs curriculum en maatschappelijk functioneren. Het bespaart geld, vermindert risico’s en maakt ons al zeer afhankelijke maatschappij minder afhankelijk.

Vanuit een cybersecurity oogpunt is het essentieel om van Win7 weg te stappen. Van oude data en programma’s moet u back-up’s maken. Het is een kwestie van tijd dat Win7 ligt begraven naast Win8, Vista, etc. Maar zijn dood gaat niet vreedzaam zijn. Vraag uw IT-guy  voor advies.

Roche Kandhai
Cyber Securtiy Specialist

Anwar Alibux
Voorzitter Al-Khemia Foundation

Deze waarschuwing is onderdeel van de Cyber Security Awarnes Campangne van Al-Khemia. In samenwerking met Muhaarib Cybesecurity.
Advertenties

Saturday 29 February
Friday 28 February
Thursday 27 February