Column: Politieke Borrelpraat 595
19 Jan, 22:52
foto


“Heren, heren, wat een nieuwsvolle week; ik weet niet waar te beginnen.”
“De hype rond onze aardolievondst is snel weggeëbd; ook dat mondige Alfons-meisje met d’r monkey-talk raakt al op de achtergrond.”
“Ik denk dat die Von Trickerman van de CBvS toch wel flink de aandacht trok, maar dat velen dachten: wat heeft hij het lang met die club uitgehouden.” 
 “Ik denk dat hij principieel niet met bepaalde monetaire opdrachten via Baasje Hoeffie wilde meewerken.” 
”De Moor heeft zijn werk gedaan, de Moor kan gaan.”
“Maar zijn er werkelijk onheuse aankopen door de ex-governor gedaan of zijn dat alleen maar stokken om de onwillige hond te slaan?”
“Ja, wie weet. Want nu lees ik uit het ‘brekend nieuws’ dat ook de waarneemster van de governor ontslag heeft genomen. Zou ook zij meegefrommeld hebben met de governor door stukken te antedateren? Wat voor *&%-smoes is dit?”
“Klopt, want deze achtenswaardige mevrouw heeft met veel Geduld vaker waargenomen sinds Telting. Dan gaat zij zich verslingeren om zoiets doms te doen? Ik geloof er niets van.”
“Maar dat de RvC van de CBvS meespeelt met zoiets? Of worden daarmee bepaalde kapitalistische belangen beschermd?”
“Of wilde die vervangster die bepaalde opdrachten die Robert von Trikker niet wilde nemen, ook niet nemen?”
“Denken jullie dat het personeel en de gemeenschap het ware verhaal zullen horen of weer eens een opgeblazen leugenverhaal?”
“Ik denk dat onze Hoeffie nu openlijk de scepter op Financiën en op de CBvS zal moeten zwaaien, zeker tot de verkiezingen.”
“En alles zal erop gericht zijn om de koers met allerlei kunst en vliegwerk niet te laten springen naar een op twaalf, want dan komt het armere paarse kiezersvolk in opstand.”
“De voorzitter is veroordeeld, het beleid is veroordeeld, de koers is veroordeeld, het hele volk is veroordeeld.”
“Jules, in ieder geval kan jij weer in een dhotehlall-rij gaan staan om goedkope dollars te gaan kopen.”
“Goedkope dollars? Hoelalala, acht punt zes SRD per US dalla? Wie probeert wie nou voor de gek te houden? We zijn al gedowngraded tot een ‘djunkstatus’ door dat internationaal ratingbureau.”
“De waarde van onze munt is simpel gedevalueerd tot minstens 8.6 voor de dollar.”
“Klopt. Hoe lang gaat men de leugen in stand kunnen houden dat onze munt niet is gedevalueerd? Moesten de toppers van de CBvS daarom de laan uit?”
“En op die massa-achtige meeting in Olifant met veel geschreeuw in de microfoon en luid getoeter en gejuich met een hoop mooie beloften en wenselijkheden, wordt niet uitgelegd hoe aan het geld gekomen zal worden om al die mooie plannen uit te voeren.”
“Of met welk bruikbaar en uitvoerbaar stappenplan de koers gestabiliseerd moet worden, niet na 25 mei, maar na vandaag.”
“Die jongeman Knoepel in ‘Die Kring’ op de alfabeta zender heeft groot gelijk: dit domme kiezersvolk zwingt van de ene boevenbende naar de andere en na tien jaren weer terug naar de ene, dan weer naar de andere en steeds blijven de harde en impopulaire, maar noodzakelijke maatregelen uit.”
“En steeds verrijken die slimme jongens zich, en wij, de dommies, worden weer eens in een economische crisis geslingerd.”
“En geen enkele toppoliticus is sinds de onafhankelijkheid opgesloten voor dit wanbeleid.”
“Welk wanbeleid, meester?”
“Jeetje, doe je ogen toch open, jongeman. Is het onze schuld als hardwerkende burgers dat de waarde van onze munt vanaf 1975 is gegaan van een gulden en tachtig cent Surinaams, dus 1,80, voor één US dollar naar achtduizend zeshonderd, dus 8.600 Surinaams voor diezelfde Amerikaanse dollar vandaag de dag? Je moet die drie djoteh-nullen er gewoon bijzetten. En het einde van deze koersval is nog niet in zicht.”
“En waar denkt de Oranjepartij minstens twee miljard US dalla vandaan te halen om al die mooie herstelplannen uit te voeren? Gaan we die van Holland of van de diaspora lenen?”
“Weer eentje die met holle woorden die koers gaat doen zakken. Wat een goedkope propaganda.”
“Wel sterk vond ik de uitspraak: niet alle mensen uit deze regering zullen naar huis gaan; een paar gaan naar Santo Boma.”
“Ha, dat hoor je steeds zeggen, maar na de verkiezingen gaan deze zelfden die dit nu zeggen, met de partij vol corruptelingen of andere corruptelingen een coalitie vormen. Da hoe ga je de corruptelingen van nu opsluiten?”
“Zoals die ene die kilo’s goud doneert. Heeft hij daar belasting op betaald?”
“En hoe moet ik het dan rijmen dat de VHP een paarse corrupteling binnenhaalt, vooral omdat die een broer is van een paars DNA-lid?”
“Armezaad A.B. Doel, wat een raar gevoel, het zal je broer maor weze, yeah, yeah, yeah, yaeh, het zal je broer maor weze…”
“Ik zou zo eentje toch nooit in m’n partij binnenhalen. Met welk gezicht zal klokkenluider ‘Azziesje Gajjedien-‘kga-je-op-powa-teveetje-zien’ nu kijken, want Azziesje had deze Is-sta-far Abi-Doellie toch bij de PeeGee aangebracht?” 
“Maar onze oranje klokkenluider zegt dat iedereen vervolgd moet worden als die verkeerd heeft gehandeld. En hij wacht nog steeds op behandeling van zijn verzoek om de vermeende corruptie van broer Abi-wan-doel te onderzoeken.”
“Ach, podiumtalk. Hij zal echt niet tegen het beleid van zijn voorzitter ingaan, anders komt hij niet op een verkiesbare plaats, want zo geweldig veel aanhang lijkt hij niet  te hebben om zelfstandig de kiesdeler te halen. Hij moet achter de lijsttrekker binnenschuiven.”
“Dat systeem dat jouw plaats op de kandidatenlijst primair bepaalt of je binnenkomt en niet het aantal stemmen op je naam, is zo ondemocratisch als maar wat.”
“Kunt u dat even uitleggen, meester?”
“Daar is een hele PowerPointpresentatie voor nodig, beste jongste zuipvriend in ons midden. Een volgende keer misschien.”
 “Oké, tot de volgende koers. Proost.”

 Rappa  
Advertenties