Energieconsultant: Maka-put heeft 300 miljoen vaten olie
15 Jan, 00:41
foto
De boringen voor de Surinaamse kust in blok 58 zien er veelbelovend uit.


Ofschoon Apache Oil en Total Oil, die blok 58 voor de Surinaamse kust exploreren, nog geen indicatie hebben gegeven over hoeveel olie in de Maka Central-1-put is gevonden, zijn analisten verwoed aan het onderzoeken. Wood Mackenzie, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, zegt op basis van zijn schatting dat de ontdekking die vorige week voor de kust van Suriname werd aangekondigd honderden miljoenen vaten olie en meer dan een biljoen kubieke voet gas kon bevatten, waardoor het een belangrijke vondst is die het land als volgende in de rij voor een olieboom plaatst.

Luiz Hayum en collega's van WoodMac schatten dat de eerste ontdekking in Maka Central-1 300 miljoen vaten olie, 150 miljoen vaten condensaat (lichte olie) en 1,4 biljoen kubieke voet gas bevat, zei de adviesgroep in een recent rapport dat wordt geciteerd door Oilnow.

De vondst voor de Surinaamse kust volgt op de ontdekking van ExxonMobil die sinds 2015 meer dan 6 miljard vaten olie-equivalent voor de kust van Guyana heeft gevonden. Volgens WoodMac het belangrijkste exploratiesucces van de afgelopen vijf jaar. Het door ExxonMobil geleide consortium dat het Stabroek-blok ontwikkelt, startte ook de productie vanaf de eerste putten daar in december en ligt op koers om tegen 2025 per dag 750.000 vaten te produceren.

WoodMac zegt dat Suriname mogelijk goed op weg is om Guyana te volgen in een olieboom met de Maka Central-ontdekking, en merkt op dat er potentieel blijft voor verdere vondsten in hetzelfde blok. “We zijn erg tevreden met de resultaten van Maka Central-1. De put bewijst een werkend koolwaterstofsysteem in de eerste twee velden in blok 58 en bevestigt ons geologisch model met olie en condensaat in ondiepere zones en olie in diepere zones," zei John J. Christmann, CEO en president van Apache vorige week.

De put werd geboord met behulp van het boorschip Noble Sam Croft met Apache als operator met een werkbelang van 50% en Total met een werkbelang van 50%.