Column: Politieke Borrelpraat 591
22 Dec, 22:34
foto


“Zo heren, hoe vonden jullie de kersttoespraak voor de seniore burgers van mijn oranje voorzitter?”
“Nou, eerlijk gezegd vond ik dat een goede toespraak, spiritueel ruim denkend, over de grenzen van enge hokjes heen, geen gescheld op de tegenstanders, ja, een stevige voldoende.”
“Dat was hem ook geraden. Dankzij de inzet en doorzetting van deze ouderen staan wij als land nog redelijk overeind.”
“Dit zijn de dragers van de rechtstaat en niet van de kromstaat. Van ‘recht en waarheid maken vrij’ en niet van ‘onrecht en leugens maken rijk.”
“Gelukkig heeft hij zich niet verlaagd om de aanhangers van politieke tegenstanders rioolratten en domme massa te noemen. Al wordt er van die kant bij tijd en wijle ook aardig met rommel gesmeten.”
“Politici hebben sinds de onafhankelijkheid meer aan zichzelf en hun kleine likkersgroep gedacht.” 
“Ik vond de kersttoespraak van mijn groene voorzitter ook van goede kwaliteit.”
“Ach ja, die lieverd. Ook die probeerde goede sier te maken bij de seniore burgers. Allemaal politiek. Na 25 mei zijn ze deze mensen weer voor 4½ jaar min of meer vergeten.”
“Politiek of geen politiek, het waren twee goede politieke spreekbeurten. Bijna wil ik weer in hun geloven.”
“Leef in hoop en sterf in geloof.”
“Ron, gaat jouw verdacht veroordeelde of veroordeeld verdachte voorzitter ook zo een verheffende kersttoespraak houden of is het: ‘Neks no say, I’ll do it my way?”
“Ach, gewoon ge*&% L en ge*&$#@R van jullie.”
“Rustig Ron, no Kaikanhay un dya nanga krachttermen. Jouw voorzitter moet nu de juiste weg bewandelen, het vonnis is geveld, al heb je 35.000 followers.”
“Nou, bij de verkiezingen van 2015 haalde de Paarse Partij de helft van het totaal aantal uitgebrachte stemmen in Paramaribo, namelijk bijna 56.000 stemmen.”
“Wat? Kan niet!”
“Kijk maar naar de verkiezingsuitslagen 2015 op blz. 9 van de publicatie van onze politiek-analist Hardeo Dyanta-Dien. Jullie kraaien maar wat in het rond. Go analyseer den cijfers.” 
“En wat haalde Paars landelijk?”
“Meer dan 117.000 stemmen van het totale aantal van 258.000 uitgebrachte stemmen. Dat is zowat 45 en een half procent.”
“Maar dat gaat nu beslist minder worden, absoluut, zeker!”
“Ik bewonder jou dat je de toekomst kan voorspellen. Vertel me dan: wordt Trompie-pompie in de USA daadwerkelijk afgezet?”
“Maar nu gaan we halen en trekken of die van ons wel of niet moet aftreden en dat soort dingen. Mijn hemel, deze man blijft onze nationale splijtzwam.” 
“Maar meester, hoe komen we dan hieruit?”
“Als de man het zo meent ‘met dit mooiste land ter wereld’, zoals in dat tv-spotje tot vervelens toe wordt herhaald, dan stapt hij rustig naar het OM en geeft zich aan om zijn straf te gaan uitzitten.”
“Nee, ben je gek, nooit, mijn leider, mijn bigi basi achter slot en grendel, never, nada. En hij treedt niet af! Hij is als persoon en niet als president in een politiek proces veroordeeld, het is een rechts complot.”
“Die zestien doodvonnissen na marteling in 1982, was dat dan geen links complot?” 
“M’o brok ie m*%$ dalijk gi.”
“Heren rustig, mang. Wij maken ruzie voor wat? Voor wie?”
“Ik zeg: als hij zich rustig aanmeldt, wint hij aan sympathie en misschien zelfs weer de verkiezingen. Want dan wordt hij de held behind bars, de martelaar voor zijn lijdzaam volk.”
“Goede genade, heilige alles, bespaar ons dit.”
“En dan is hij ook bevrijd van al die koeparies, leugenaars en oplichters om hem heen die hem in feite in deze rommel hebben geloodst.”
“En als hij zich netjes aanmeldt, is hij ook van zichzelf bevrijd, als je begrijpt wat ik bedoel.” 
“Dan heeft hij z’n rust, wordt hij in een comfortabele cel goed verzorgd en kan hij eindelijk z’n medische adviezen volgen om het rustiger aan te doen, zonder dat gedit en gedat van paarse politieke brandjes te Latour, Boerbuiten, Ramgoe en Pont te gaan blussen.”
“Maar volgens mij willen bepaalde figuren achter de schermen dat juist niet. Hij moet dat vreesaanjagende monster blijven, dat zijn onderling verdeelde politieke tegenstanders juist nodig hebben om hun gelederen te sluiten, om stemmen te trekken.”
“Die zitten hun tijd en geld maar te verdoen met allerlei zinloze kortgedingen, in plaats van de politieke gelederen te sluiten. Allemaal willen voorzittertje blijven spelen.”
“Ik ervaar die veroordeling als een soort nationale opluchting, als een soort bevrijding. Zo van: het is gebeurd, we hebben het gedurfd. Zelfs een van zijn felste critici, dokter Theo Paraan in Nederland, heeft door het vonnis besloten zijn scherpe pen neer te leggen.”
“Volgens mij wilde de veroordeelde werkelijk geen verzet aantekenen, zoals ‘the devils advocate’ dat in eerste instantie rondbazuinde.”
“Inderdaad, dat zou kunnen, en toen kwam die bruya van: ‘Nee, voorzitter, niet doen, ga in verzet, laat ons niet in de steek,’ en toen is hij volgens mij gezwicht, of beter: hij is gezwicht geworden.” 
”Ja, toen moest ‘barbaman’ zijn eerdere woorden in een soort van achterwaartse dyotologie een ferme draai van 180 graden geven.”
“Schitterend deed die dat: ‘Ja, een van mijn kantoormedewerkers heeft buiten mij om wel verzet aangetekend en ik wilde even opzettelijk de pers en onze tegenstanders misleiden.’ Wat een doorzichtige smoesjes waren dat.”
“Maar als hij voortijdig aftreedt, wie wordt dan president? Aswientje, Rosalientje, Jozefientje of Ienke-lienke?”
“Die onzin dat de voorzitter van de ministerraad tevens de gekozen vice-president is, moet zo snel als mogelijk uit onze grondwet gehaald worden. Dat is nergens ter wereld zo.””
“Maar hoe lossen we dit dan op?”
“Er komt voor minstens vijf maanden een interim-president, een niet-politiek gekleurd persoon, liefst een breed gedragen topjurist en die wordt met twee derde meerderheid door DNA gekozen. Klarie.”
“Mooie zuiplappenfantasie. Ga eerst zo iemand vinden die daartoe bereid is en zie dan hoe je tweederde in DNA haalt. Whishfull thinking.”
“Dan gaan we maar blijven voortmodderen met ons onderling gekrakeel, smeuïge seksschandalen en iedereen, behalve onszelf, de schuld van het wegvallen van onze sopropo-export geven, terwijl ons buurland versneld al z’n eerste olie begint te verkopen. Proost.”

Rappa

Advertenties