4-landen MoU nodig voor bestrijding drugscriminaliteit
In de Braziliaanse havenstad Santos heeft de federale politie 1000 kg cocaïne onderschept. Starnieuws en andere media schrijven in hun editie van 13 december 2019 over de ontmanteling van een internationaal drugskartel vanuit Moldavië, en in de haven van Karachi, Pakistan is 25 kg coke onderschept vermoedelijk uit Suriname. Drugskartels hebben de productie van cocaïne opgevoerd en de distributie methoden naar de rest van de wereld verfijnd. Europol schat de totale drugsomzet in 2019 (Europa) op € 30 miljard (Europol Drugs Market Report). Wereldwijd zijn er volgens Europol tussen januari en november 2019, 228 aanhoudingen geweest en zijn er 3800 money mules geïdentificeerd, in een operatie gericht tegen money laundering. Steeds meer worden financiële transacties gedaan via financieel economische criminaliteit, zogenaamde FinCrime.
Het is precies een jaar geleden dat de Trinidadiaanse korpschef Gary Griffith een Memorandum of Understanding (MoU) tekende met zijn ambtgenoot uit New York City James O’Neil. Deze MOU voorziet in samenwerking op het gebied van voorkomen van drugsgerelateerde misdrijven, terrorisme, mensenhandel, cybercrime, money laundering en wapensmokkel. De samenwerkingsgebieden betreffen uitwisseling van inlichtingen, training en opleiding, en tenslotte constante evaluaties van beleidsstrategieën en gezamenlijke operationele activiteiten.
Nieuwszender Al Jazeera meldt dat de 'Mekong landen' dat zijn de landen in de Mekong delta Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand en Myanmar, samen met China en de United Nations Office on Drugs and Crime UNODC op 15 november dit jaar een MoU hebben getekend voor hechtere samenwerking in de strijd tegen de trans nationale drugshandel in hun regio. Improve intelligence sharing and law enforcement operations in the region, to fight drugs trafficking by crime groups in this region, better known as the 'Golden Triangle'.
Het sleutelwoord is dus 'samenwerking', en dan voornamelijk internationale samenwerking. Tijdens de Second Interpol Conference on Illicit Drugstrafficking and Sophistication of Organized Crime Groups van 17-19 september jl in Kaapstad Zuid-Afrika, is de belangrijkheid van intelligence sharing to increase the building of investigative capacity, prominent aan de orde geweest.
Het is ernstig aan te bevelen dat er een soortgelijke MoU in onze regio wordt getekend tussen Suriname, Brazilië, Guyana en Frankrijk, gelet op de activiteiten van trans nationale criminele organisaties in onze regio. Een criminaliteitsurgentieplan, aanpassing van onze nationale wetgeving met meer 'armslag' voor de politie, gecombineerd met een MoU naar Aziatisch- en Trinidadiaans model zal ons een enorme boost geven om de drugshandel én FinCrime aan te pakken. Deze criminele activiteiten gaan hand-in-hand. Bij FinCrime moeten we denken aan belasting ontduiking, onderfacturering, corruptie, terrorismefinanciering, bankfraude, illegale geldstromen, en money mules, dat zijn personen die illegaal verkregen geld- en geldmiddelen op illegale wijze op hun rekening overgemaakt krijgen, dit geld contant opnemen óf overmaken naar een derde partij. Al deze illegale activiteiten kunnen de economie van een land ernstig ondermijnen.
Mark Karg
Vandaag
-
10:45
Suriname en VS sluiten jungletraining succesvol af
-
08:47
Wie heeft de macht werkelijk in handen?
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie