Evo Morales landt in Argentinië, krijgt vluchtelingenstatus
12 Dec, 18:47
foto
Evo Morales tijdens een interview met Reuters in Mexico vorige maand. (Foto: Reuters)


De Boliviaanse ex-president Evo Morales is vandaag gearriveerd in Argentinië waar hij de vluchtelingenstatus zal krijgen, zei de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Felipe Sola. Morales kreeg asiel om naar Argentinië te reizen en had het verzoek om de vluchtelingenstatus ingediend om te blijven, zei Sola op nieuwszender TN. Vier andere mensen hadden ook asiel aangevraagd, zei hij.

Morales was eerder in Mexico waar hij na zijn aftreden asiel kreeg na een betwiste verkiezing waarvan de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zegt dat hij in zijn voordeel was opgetuigd. Morales, een iconische socialistische leider in Latijns-Amerika die bijna 14 jaar aan de macht was, bedankte Argentinië en Mexico voor hun "steun en solidariteit" in een tweet na aankomst in Argentinië.

“Mijn eeuwige dank aan president Andres Manuel Lopez Obrador en de regering van Mexico voor het redden van mijn leven en voor het opvangen van mij. Ik voelde me een maand thuis bij Mexicaanse zussen en broers," zei Morales in de tweet.

Hij nam op 10 november ontslag als president, nadat de OAS verklaarde dat er ernstige onregelmatigheden waren tijdens de verkiezingen van 20 oktober, wat politieke bondgenoten ertoe bracht de relaties  met hem te verbreken. Het leger spoorde hem ook aan af ​​te treden.

De komst van Morales komt slechts twee dagen nadat de Argentijnse centrumlinkse president Alberto Fernandez werd ingehuldigd. Fernandez zei dat er een 'staatsgreep' tegen Morales was geweest toen hij ontslag nam. Hij bood in november aan Morales asiel te verlenen in Argentinië nadat hij zijn ambtstermijn was begonnen.

Sola zei dat de regering een toezegging van Morales wilde om geen politieke verklaringen af  ​​te leggen in Argentinië. Er was geen ontmoeting gepland tussen Morales en Fernandez, maar ze konden aan de telefoon praten, zei hij.

Morales, die de eerste inheemse president van Bolivia was, stond erop een vierde ambtstermijn te zoeken, in strijd met de termijnlimiet en een referendum in 2016 waarin Bolivianen tegen hem stemden om dat te mogen doen. Na zijn aftreden werd interim-president Jeanine Anez benoemd.

De Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken Karen Longaric zei donderdag in La Paz dat ze hoopte dat Argentinië Morales zou verbieden politieke verklaringen af ​​te leggen. "We hopen dat Argentinië zich strikt houdt aan de principes en regels van het asielrecht en het recht op toevlucht en dat wat er in Mexico gebeurde - dat Morales een open microfoon had, een open arena voor beleidsvorming - niet voorkomt," zei Longaric.

Monday 27 January
Sunday 26 January
Saturday 25 January