Surinaamse Tuhka-olie verwerkt in Amerikaanse cosmetica
10 Dec, 17:32
foto
De vrouwen van het inheemse dorp Alalapadu bezig met de Brazil nuts waaruit Tuhka olie wordt gewonnen.


De eerste lading van 500 liters Tuhka olie die de gemeenschap van Alalapadu in september heeft geëxporteerd is goed terecht gekomen. Het Amerikaanse cosmeticabedrijf LXMI heeft de Tuhka olie gebruikt als belangrijkste ingrediënt voor zijn nieuwe LXMI 33 Face Oil die op 5 december is gelanceerd.

Deze buitenlandse afnemer en het gebruik van deze olie is een nieuwe mijlpaal voor de Stichting Tuhka voor Duurzame ontwikkeling Alalapadu. Conservation International Suriname heeft aan de wieg gestaan van dit project en ziet in het succes een bevestiging dat duurzame ontwikkeling mogelijk is zonder vernietiging van het bos. Met een IFS-grant van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme was de stichting in staat om de export te realiseren. "Het Tuhka project is een lichtend voorbeeld van hoe we met onze natuurlijke hernieuwbare rijkdommen zoals bosbijproducten een nieuw tijdperk van groene groei ingaan als Suriname," citeert de stichting Handelsminister Stephen Tsang.

In de Tuhka olieproductiefaciliteit in Alalapadu zijn de dorpelingen getraind in het persen van de olie op een efficiënte en hygiënische manier. In het dorpsbedrijf werken ongeveer 43 personen, zo'n 80% van de volwassenen in productieleeftijd uit de woongemeenschap. Per dag wordt zo'n 20 liter olie geproduceerd. Het Tuhka-prjoject is deel van het grotere TWTIS (Trio en Wayana beschermen hun land en natuur in Zuid-Suriname)-programma. In ruil voor bescherming van de bossen werkt Conservation International Suriname samen met de lokale mensen om projecten te draaien die hun dorpen helpen ontwikkelen.