Column: Continuïteit geboden
05 Dec, 00:59
foto


Weken na de historische prestatie van Natio schijnen echte voetballiefhebbers er nog niet genoeg van te krijgen en gaan Dean Gorré en Natio vrijwel de hele dag over de tong. Hoewel ik niet meer actief ben als voetbaltrainer, hoor ik van degenen die op de hoogte zijn van mijn affiniteit met voetbal, sindsdien elke dag verschillende scenario’s. Er worden suggesties gegeven over hoe de voetballers die in Nederland woonachtig zijn, zo goed mogelijk in de nationale ploeg kunnen worden ingepast. Ook ziet menigeen plaatsing voor de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar, nu wel zitten.

De prestatie die Natio onder leiding van Gorré heeft neergezet, geeft inderdaad reden tot optimisme, maar om grotere hoogte te bereiken is er meer dan alleen maar optimisme nodig. Daarnaast heeft Gorré al een belangrijke stap gedaan door plaatsing voor de Goldcup te realiseren en heeft hij samen met verschillende actoren ook de aanwas van een aantal profvoetballers voor mekaar gekregen. Als realist laat hij dus niets aan het toeval over om Natio niet alleen te laten deelnemen aan de Goldcup, maar ook inderdaad een rol van betekenis te spelen.

Een bekend gezegde luidt: een enkeling, is een drenkeling. Gorré zal vechten tegen de bierkaai als hij niet de ondersteuning krijgt van de andere actoren (bond, trainers, spelers, bedrijfsleven, media, overheid en samenleving). De bond zal alles in het werk moeten stellen, zodat de selectie in training blijft in aanloop naar de volgende krachtmeting. De trainers van de verschillende clubs moeten niet langer aan de kantlijn blijven staan en hopen dat Gorré faalt, maar moeten bereid zijn om van hem te leren, waardoor de speelwijze geleidelijk aan ook ingevoerd kan worden bij de overige selecties. De bond zal trainingssessies moeten inplannen, zodat Gorré de trainers inzicht kan geven in zijn speelwijze.

De spelers moeten beseffen dat ze in een unieke positie zitten om te leren van de professionals en zich aan hen op te trekken. Het bedrijfsleven heeft nu meer dan ooit een reden om zich te verbinden aan Natio. Het shirt staat nog open voor reclame, wacht niet totdat een goede prestatie is neergezet bij de Goldcup, want dan komen buitenlandse giganten in beeld. De media moeten vaker trainingen bijwonen en interviews afnemen, zodat de gemeenschap de spelers kan leren kennen. Of de spelers één voor één presenteren aan de samenleving. Hoewel de overheid formeel geen inmenging mag hebben in het beleid van de SVB, moet de regering waar mogelijk steun geven aan Natio.

Het is zaak dat de speelwijze van Gorré doorsijpelt naar alle selecties van het nationale voetbal, zodat er continuïteit is. Als iedereen bekend is met de speelwijze, kan er aanwas zijn vanuit de jongere selecties en hoeft er geen vergrijzing plaats te vinden bij Natio. We hoeven het wiel niet uit te vinden, maar kunnen een voorbeeld nemen aan trainer Oscar Tabárez die ervoor gezorgd heeft dat de nationale selecties van Uruguay dezelfde speelwijze hebben.

Mireille Hoepel
Advertenties