Wapperende vlag vraagt aandacht voor huiselijk geweld
02 Dec, 23:03
foto
De Orangedayvlag wordt opgehouden door leden van het Gender Platform Nickerie. (Foto: NII)


Het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA) Nickerie vraagt samen met het Gender Platform Nickerie (GPN), aandacht voor gender-gerelateerd geweld. De Orangedayvlag zal in de periode van de ‘Sixteen Days of Activism Against Gender-based Violence’, dagelijks worden gehesen op een andere locatie in Nickerie. De komende periode tot en met dinsdag 10 december, zal de vlag gaan naar onder meer het marktterrein, kindertehuis Gaytrie en de Regionale Gezondheid Dienst - afdeling Van Pettenpolder, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Al langer dan een week geleden is als kick-off voor het inluiden van de ‘Sixteen Days of Activism Against Gender-based Violence’campagne, de Orangedayvlag gehesen bij het BGA Nickerie. De campagne is op 25 november, Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen begonnen en eindigt op 10 december, Internationale Mensenrechten dag. Deze data zijn gekozen om te benadrukken dat gender gebaseerd geweld een schending is van mensenrechten.

De ‘Sixteen Days of Activism Against Gender-based Violence’ is een wereldwijde jaarlijks terugkerende campagne van de Women’s Global Institute, ondersteund door de United Nations (UN). Het gekozen thema door de UN voor 2019 is ‘Orange the World: Equality Stands against Rape!’

Het BGA Nickerie buigt zich samen met het GPN over huiselijk geweld en andere gender vraagstukken in Nickerie. Uit data van de Dienst Criminele Informatie Verzorging (DCIV) van het Korps Politie Suriname blijkt dat ook in dit district aandacht nodig is voor huiselijk geweld. In 2016 zijn 143 gevallen van huiselijk geweld in het district gerapporteerd, waarvan 109 van de slachtoffers vrouwen waren.

In het Platform zitten 28 overheids-, 16 niet overheidsinstanties en individuen van Nickerie. Met deze activiteit hopen zij de gemeenschap op verschillende plekken bewust te maken over gender-gerelateerd geweld.
Advertenties

Sunday 24 May
Saturday 23 May