Taptoe dit jaar zonder de Fransen
13 Nov, 22:41
foto
V.l.n.r. Majoor Ruben Ramautar, majoor Faried Ilahibaks, majoor Antoon Uiterloo en kapitein Carlo Biswane. (Foto: Raoul Lith)


Het Nationaal Leger gaat voor de derde keer een taptoe organiseren sinds 2015. Deze editie vindt plaats op vrijdag 22 november in het André Kamperveen (AK) stadion. “Wij van de defensie-organisatie gaan het publiek een waar spektakel presenteren,” belooft majoor Faried Ilahibaks. Tijdens dit evenement zal het leger verschillende demonstraties geven over zaken waarmee zij dagelijks bezig zijn.

Diverse exercities zullen door verschillende eenheden worden uitgevoerd. Een compagnie-aanval en een combinatie-aanval horen onderdeel te zijn van het spektakel. Bij de demonstratie van de combinatie-aanval zullen ook helikopters worden gebruikt. Een ander onderdeel is dat eenheden zullen afglijden vanuit (touwbaan) een hoogte naar de grond. Naast een vlaggenshow is er ook dit jaar een motorshow van de militaire politie.

Van het jaar zal er geen parachutesprong zijn. Het was de bedoeling dat Franse legereenheden ook aanwezig zouden zijn om demonstraties te geven. Oorspronkelijk zou de taptoe dit jaar op 15 november worden gehouden in het AK stadion en waren de Fransen wel beschikbaar. Helaas moest die worden verschoven, omdat op die dag de nationale voetbal selectie uitkomt tegen Dominica.

De majoor zegt dat naast het showkarakter van de taptoe het ook de interesse vergroot van degenen die in de militaire dienst willen treden. “Het is geen dwang, het is een roeping naar degene die in dienst zouden willen treden.”

Ilahibaks merkt op dat de activiteiten om 18.00u starten en roept de gemeenschap op om op tijd aanwezig te zijn. De poorten zullen al vanaf half vijf open zijn. De legerfunctionaris zegt dat er wat veiligheid betreft niets aan het toeval is overgelaten. Hij geeft aan dat de instructies van het leger en de politie stipt worden gevolgd. Het is op de dag van de taptoe verboden voor venters om in de directe omgeving hun waar te verkopen.

Raoul Lith

Wednesday 05 August
Tuesday 04 August
Monday 03 August