Column: Politieke Borrelpraat 585
10 Nov, 22:31
foto


“Wat is volgens jullie het belangrijkste politieke nieuws van de afgelopen week?”
“Zeggen jullie elk jullie ding, dan kunnen we daarop inhaken. Ik zal de mijne als laatste zeggen. Begin jij, jonge borrelvriend in ons midden.”
 “Nou, ik vind het afwijzen van de eis van Bouta’s advocaat om te stoppen met het decemberproces het belangrijkste nieuws.”
“Ik vroeg: politiek nieuws, dit is juridisch nieuws.”
“Hij heeft gelijk, het is politiek nieuws, want het maar niet doen van een uitspraak in dat decemberproces is volgens velen meer een door politieke omstandigheden ingegeven beslissing. Doet de Krijgsraad vóór de verkiezingen een uitspraak, of het nou vrijspraak is of gevangenisstraf, zal dat beslist van invloed zijn op het stemgedrag van de kiezers…”
“Kijk maar naar het massale effect van het vrijlaten van de linkse ex-president Lula in Brazilië.”
“Maar als Bouta een gevangenisstraf krijgt, dan barst de bom onder zijn aanhangers. Ik zie die paarse VeePee-kandidaat, nu sociale minister, al schor woehawoeha-schreeuwend op het podium springen om z’n aanhang op te jutten om ten strijde te trekken.”
“A Hof taki: rustig pappie, rustik. Wakte te 25 mei. No haastie-haastie.”
“Ik vind het belangrijkste nieuws die Kenniskringlezing in Lalla Rookh.”
“Voor mij niets nieuws onder de zon, alleen maar die eentonig wordende herhaling van kritiek op de regering. Wat voor kennis doe ik op in die kring?”
“Het was terechte kritiek. Een van de gastsprekers stelde: ‘we moeten afrekenen met de politieke machtsstructuren sinds 1975, waarbij de meerderheid alles doordrukt.”
“Ben ik helemaal met de spreker eens. Alleen: wat voor machtsstructuur moeten we dan invoeren? Eentje waarbij de minderheid z’n willetje bij de meerderheid doordrukt?” 
“Jammer dat de weledelzeergestrenge inleider, de honorabele Roy Bhakharry, niet heeft aangegeven met welk uitvoerbaar stappenplan we van deze oude machtsstructuren af kunnen en welke nieuwe we kunnen invoeren.” 
“Dat is het probleem van vele van onze politieke denkers alhier: breeduit en zeer duidelijk aangeven wat fout is, maar vaag en globaal aangeven wat hun oplossingsmodellen zijn.”
“Klopt helemaal. Het lijkt alsof ze willen zeggen: ‘stem eerst op mij, geef ons regeermacht, dan pas geven we duidelijk aan hoe we die Augiasstal gaan opruimen.”
“Ha, ha, dat beloven ze al meer dan veertig jaar. Eindstand: ze gaan eerst zichzelf zegenen en regelen en in het vijfde regeringsjaar worden er snelsnel wat projecten voor ‘Het Volk’, lees ‘de makke stemkudde’ gerealiseerd.”
“Niet zo negatief, broeder Jules. Dat is nou eenmaal het politieke bedrijf.”
“Ten minste heeft mijn Baas Paars, the Purple Grandaddy, zijn MSK gerealiseerd. Alle hulde aan hem.” 
“Wat is MSK, beste Ron?”
“Dat is: M’o Sakaah Koers. Kijk nò: twee cambio’s verkopen goedkope dollars.”
“Ha, ha, die Djoteh-lall dalla’s. Maar US$ 300 per persoon per week en je moet uren wachten voordat je die kan bemachtigen.”
“Maar heb je die rij auto’s langs de weg dan niet gezien? Er is behoefte. Mi Purple Basi scoor.”
“Ja, maar niemand kan ons vertellen waar die goedkope dalla’s vandaan komen.”
“Zie je, het zijn deze wazige dingen die mensen in het buitenland gaan gebruiken tegen ons.”
“Voor mij was het belangrijkste nieuws de behandeling van onze aanklacht tegen het OM van Noord-Holland in verband met die onterechte aanhouding van die 19,5 miljoen euro op Schiphol. Het is duidelijk dat ze politiek bezig zijn. Ze willen ons financieel verkeer te gronde richten, zodat we massaal tegen Paars gaan stemmen.”
“Als je niet oppast, gebruikt Paars dit om de totale gemeente juist paars te laten stemmen tegen die bakrabasi-inmenging.”
“Zal het vrijgeven van die 19,5 miljoen euro onze economie dan redden?”
“Ach nee, jonge vriend, we hebben hier een berg euro’s die misschien tienmaal zo groot is en die we naarstig in US-dollars willen omwisselen.”
“Klopt. En als die 19,5 miljoen euro niet wordt vrijgegeven, heeft de KLM nog steeds een reden om het waardentransport van onze valuta opgeschort te houden, waardoor we die berg euro’s niet in dalla’s kunnen wisselen. Daar draait alles om, want het merendeel van die berg euro’s hier lijkt niet legaal verdiend geld te zijn, waarvan de herkomst niet verklaard kan worden.”
“Vandaar dat die euro-geldzending van de RBL wel vrijgegeven werd; de herkomst van die euro’s kon duidelijk worden aangegeven.” 
“Dan wat is uw belangrijkste politiek nieuws, meester?”
“Dat vier kleine partijen samensmelten met de BEP en onder die vlag de verkiezingen ingaan. Dat is het beste antwoord op het verbod van pre-electorale combinaties.”
“Papa Somo heeft toch ook zoiets gedaan met zijn ‘wongsodjowo’- eenheidsbeweging? En hij heeft behoorlijk massa in Nickerie getrokken. Niemand mist daar de heen-en-weer-loper Waai-djoe.”
“Dus wil men ‘The Purple Party’ verslaan, dan zouden alle andere oppositiepartijen moeten samensmelten onder één vlag, zoals DA'91, SPA, PALU, NPS, DOE, A-2020, PRO en STREI?”
“Jawel, maar ik weet dat ze dat nooit gaan doen, want een ieder wil z’n eigen voorzittertje blijven spelen en scheldt maar op Bouta om stemmen te trekken voor het eigen clubje.”
“Dus dan gaat het bij hen niet om het landsbelang, maar om met minstens één zeteltje binnen te komen om dan te proberen zich in een regeercoalitie te wurmen.”
“Dan onder welke partij zouden al die oppositiepartijen zich onder één vlag moeten bundelen, zoals onze BEP&Co het goede voorbeeld geeft?”
“Onder de sterkste onder hen, en dat is de Oranjepartij. Dan pas maakt de oppositie redelijk kans tegen de Paarse stemmenmacht.”
“Maar meester, op hoeveel zetels gaat Paars op z’n minst mikken?” 
“Op minstens 18 zetels.”
“Waarom op minstens 18?”
“Dan kan niemand zonder hen een tweederde meerderheid in DNA halen om de president te verkiezen.”
“Dan gaan we naar de Verenigde Volksvergadering.”
“En wie heeft tot dan de beschikking over genoeg middelen om naast de eigen aanhang, nog zo een 200 VVV-ers ‘te motiveren’ om op de paarse presidentskandidaat te stemmen?” 
“Jeetje, inderdaad. Dat wordt dan weer een ‘kapitaalcoup’ zoals in 1996, waardoor Bosje president werd.”
“Klopt, en daarom zou ik de Partij van Oranje ernstig adviseren om te doen wat BEP is gelukt, in plaats van tijd te verliezen met maar aanklachten tegen de regering.”
“Alleen al eventuele aftastende gesprekken in die richting zal Paars behoorlijk zenuwachtig maken.”
“Tja, u hebt mooi praten hier achter de borrel aan de borreltafel. Ik zie de NPS al onder de VHP-vlag de verkiezingen ingaan.”
“En als ook die kleine partijen niet willen samensmelten onder de Oranjevlag?”
“Dan gaan ze roemloos ten onder. De Surinaamse kiezer stemt liever op een partij waarvan hij zeker is dat die weer zetels gaat halen, want hij is bang om zijn stem te verliezen aan een kleintje.” 
“Dat klopt, zo denk ik ook. Een rondje, daarop.” 

Rappa

Monday 10 August
Sunday 09 August