Bolivia: Politie sluit zich aan bij anti-regeringsprotesten
09 Nov 2019, 20:51
foto
Verschillende geüniformeerde politieagenten werden gefotografeerd met wapperende vlaggen en borden op de daken van politiebureaus. (Foto: Reuters)


De politie heeft zich aangesloten bij protesten in verschillende Boliviaanse steden over de betwiste herverkiezing van president Evo Morales. De eerste inheemse president van Bolivia, beschuldigt tegenstanders ervan hem te willen afzetten. Maar de minister van Defensie van het land zei dat er geen plannen waren om het leger in te zetten, om de "muiterij" van de politie te onderdrukken.

Er zijn 17 dagen van dodelijke protesten geweest tegen Morales, die ervan wordt beschuldigd dat hij vorige maand de verkiezingen heeft gemanipuleerd om een ​​vierde termijn veilig te stellen. Morales - de langst leidende leider van Latijns-Amerika - ontkent enig wangedrag en zegt dat hij niet zal aftreden.

Demonstraties op vrijdag waren de eerste met grote aantallen politie, hoewel de schaal onduidelijk was. Eerste rapporten wijzen uit dat geüniformeerde officieren zich bij demonstranten voegden in La Paz, Sucre, Cochabamba, Santa Cruz, Potosí en Oruro. Sprekend met lokale media, riepen verschillende geüniformeerde officieren Morales op om af te treden, en zeiden dat ze zouden voorkomen dat hij Bolivia zou veranderen in een dictatuur zoals zijn bondgenoten in Cuba en Venezuela.

Er waren ook meldingen van politie die de straten van La Paz verliet en terugkeerde naar hun stationsgebouwen. In een tweet hekelde president Morales de protesten als een 'aanval op de rechtsstaat'. Minister van Defensie Javier Zabaleta riep in gesprek met de staatstelevisie op tot kalmte en zei dat hij ervan overtuigd was dat de politie "hun constitutionele taak zou blijven vervullen om de mensen te beschermen".

Bolivia is in chaos beland door protesten, stakingen en wegversperringen sinds het land op 20 oktober presidentsverkiezingen heeft gehouden. Minstens drie mensen zijn gestorven tijdens botsingen. De burgemeester van een klein stadje werd eerder deze week ook aangevallen door demonstranten, die haar op blote voeten door de straten sleepten, haar met rode verf besmeurden en haar haren met geweld afknipten.

De spanningen laaiden voor het eerst op in de nacht van de presidentsverkiezingen nadat de resultaten van de stemmentelling onverklaarbaar 24 uur was onderbroken. Het eindresultaat gaf Morales iets meer dan de voorsprong van 10 procentpunten die hij nodig had om in eerste ronde van de verkiezingen direct te winnen.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) voert een audit van de stemmen uit en de resultaten worden naar verwachting volgende week gepubliceerd. Maar Carlos Mesa - de kandidaat die als tweede eindigde - heeft zich uitgesproken tegen de audit en zei dat zijn partij niet werd geraadpleegd. Hij was zelf voormalig president en vroeg vrijdag het congres van Bolivia om een ​​noodwet goed te keuren om nieuwe verkiezingen voor te bereiden.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May