Illegale goud- en houtactiviteiten Brokopondo gaan door
09 Nov, 04:41
foto
Houtblokken in Brokopondo die klaarliggen voor vervoer naar Paramaribo. Het gaat om illegale houtkap.


In Afobaka blijven illegale goudactiviteiten zorgen baren. Behalve bij de VOJ Brokopondo worden bij de hulpdammen van het stuwmeer, goud gewonnen. Daarnaast vindt er ook illegale houtkap en vervoer van houtblokken plaats. Diverse instanties trekken aan de bel bij lokale autoriteiten, maar er is nog geen structurele oplossing. 


Een ondernemer illegaal bezig naar het zoeken van goud bij hulpdammen Afobaka. 

Tijdens een bijeenkomst van de BEP (coalitiepartij) in Drepada afgelopen zaterdag, heeft partijvoorzitter Ronny Asabina, opgemerkt dat er veel goede dingen gebeuren in het district, maar er vinden ook zaken plaats die niet kunnen. Hij heeft er moeite mee dat midden in Brokopondo-centrum illegaal goud gewonnen wordt en ook op andere plekken. 

Ook in de omgeving van Drepada wordt er goud gewonnen, zonder dat er met de lokale gemeenschap overleg is gepleegd. Asabina vindt dat de dorpen ook moeten genieten van de voordelen van economische activiteiten die ontplooid worden. Hij vindt dat met de ondernemer gesproken moet worden. Er moet onderhandeld worden over de ontwikkeling van het dorp. 

De politicus deelde ook mee dat 4 miljoen US-dollar vrijgemaakt zal worden door Rosebel Gold Mines in samenspraak met de regering. Dit geld is bedoeld voor ondernemers in Brokopondo. BEP zal partijgenoten bijstaan om een projectdossier op te stellen. Asabina verwacht een grote doorbraak voor de BEP in Brokopondo bij de komende verkiezingen. Hij ziet goede kansen voor de BEP.