Inheemse leiders zoeken Europese steun voor Amazone
06 Nov, 16:45
foto
Sonia Guajajara luistert naar een vraag tijdens een interview in Lissabon, Portugal. (Foto: AP)


Een delegatie van inheemse leiders zei dinsdag dat ze Europese politieke steun willen zoeken tegen invallen door houthakkers en veeboeren in het Braziliaanse Amazonegebied en de vernietiging van regenwoud. Sonia Guajajara, een voormalige Braziliaanse vicepresidents-kandidaat en een prominente stem in de inspanningen om de Amazone te beschermen, vertelde The Associated Press dat haar groep zo'n tien Europese landen zal bezoeken tijdens een 35-daagse tour. Veel Europese landen hebben geïnvesteerd in regenwoudbeschermingsprogramma's.

Ze zei dat de delegatie politieke en religieuze leiders, bedrijven en activisten ontmoet. De groep wil dat de Europese Unie een geplande handelsovereenkomst schrapt in verschillende Zuid-Amerikaanse landen waarvan de inheemse leiders zeggen dat ze het Amazonegebied verder zouden opruimen. De branden die werden gebruikt om het land in de Amazone schoon te maken, namen in juli en augustus sterk toe, wat internationaal alarm veroorzaakte over een regio die als cruciaal wordt beschouwd voor het terugdringen van de klimaatverandering.

Velen hebben gewezen op het beleid van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die de bescherming van het milieu heeft verzwakt. Bolsonaro zei dat hij delen van de Amazone wil openstellen voor commerciële landbouw en mijnbouw.

In reactie op het internationale protest, plaatste Bolsonaro de strijdkrachten in de Amazone en voerde een verbod van 60 dagen in om het bos met branden te ruimen. Natuurbeschermingsorganisaties zeiden dat de maatregel effect had, en dat het aantal branden daalde in september en oktober. De daling viel ook samen met de start van het Amazone-regenseizoen, dat meestal half september begint. Desondanks zijn de branden in sommige delen van het bos voortgezet, met tot nu toe minstens 1.000 branden, volgens gegevens van de Braziliaanse overheid.

'Kapitalisme vermoordt ons'
Afzonderlijk op dinsdag protesteerde een groep inheemsen buiten de Europese Raad in Brussel, België, tegen de branden in het Amazonegebied. Demonstranten hadden ook spandoeken, waaronder één met een foto van Paulo Paulino Guajajara, een inheemse bosverdediger die vrijdag in een hinderlaag werd vermoord door illegale houthakkers in de Braziliaanse deelstaat Maranhao.

Celia Xakriaba, een Braziliaanse bosactivist en landverdediger uit de ecoregio van Cerrado, zei dat demonstranten de schade aan hun middelen van bestaan ​​en aan een enorme strook ecosystemen in Brazilië willen benadrukken. Ze riepen op tot actie.

"De branden hebben een directe invloed omdat een brand die de Amazone verbrandt, in werkelijkheid veel meer schade aanricht aan de Cerrado (tropische savannegebied in Brazilië); 55 procent van het Braziliaanse grondgebied bestaat uit Cerrado en branden vernietigen veel meer dan het Amazone territorium," vertelde ze persbureau The Associated Press. De activist voegde eraan toe dat "we om andere redenen hierheen hadden willen komen, maar wat ons hier helaas brengt is omdat het kapitalisme ons vermoordt".
Advertenties