Peru: Rechter gelast arrestatie 14 juristen in zaak Odebrecht
05 Nov, 17:20
foto
Odebrecht gaf toe dat het bijna US$ 788 miljoen aan steekpenningen in 12 landen betaalde om infrastructuurprojecten in Latijns-Amerika binnen te halen.(Foto: Reuters)Een rechter in Peru heeft bevolen dat 14 topadvocaten moeten worden gearresteerd. Er loopt een onderzoek naar de betrokkenheid van deze advocaten bij het bevoordelen van bouwgigant Odebrecht in contracten voor openbare werken.

Rechter Jorge Chavez zei maandag dat elke advocaat 18 maanden in preventieve hechtenis zal doorbrengen voor deelname aan 42 arbitrageprocessen waarmee het Braziliaanse conglomeraat  minstens US$ 250 miljoen kon verdienen. De advocaten verwierpen de beschuldigingen en hun verdedigingsteams gingen in beroep tegen de uitspraak.

De opdracht is de laatste klap in het schandaal waarbij Odebrecht betrokken is, dat heeft toegegeven dat hij bijna US$ 788 miljoen aan steekpenningen in 12 landen heeft betaald om infrastructuurprojecten in Latijns-Amerika binnen te halen. In Peru zou ongeveer US$ 30 miljoen aan steekpenningen zijn betaald.

Het schandaal heeft ook de afgelopen vier Peruaanse presidenten ten val gebracht. Ze zijn of veroordeeld wegens corruptie of  worden nu onderzocht wegens fraude. In april stierf voormalig president Alan Garcia nadat hij zichzelf had doodgeschoten toen de politie in zijn huis arriveerde om hem te arresteren.

De huidige president Martin Vizcarra nam vorig jaar de macht over en beloofde de strijd tegen corruptie op hoog niveau op te voeren. In oktober ontbond Vizcarra het congres en beschuldigde de door de oppositie gecontroleerde wetgever van het blokkeren van corruptieonderzoek.

Odebrecht, het grootste bouwbedrijf in Latijns-Amerika, werd opgericht in 1944 in het noordoosten van Brazilië. Voormalig president-directeur Marcelo Odebrecht werd in 2015 gearresteerd en werd later veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf voor corruptie. Hij staat sinds 2017 onder huisarrest.

In 2016 stemde Odebrecht in met 's werelds grootste boetes voor corruptie ooit met officieren van justitie in Brazilië, de Verenigde Staten en Zwitserland. Het bedrijf moest minstens US$ 3,5 miljard neertellen.
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May