Sem Abrahams geëerd voor sportprestaties
19 Oct, 16:42
foto
Minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken staat bij het monument dat ter ere van Sem Abrahams is geplaatst. (Foto's: NII)


Wie langs het Mgr. Aloysius Zichem Sportcentrum (voormalige NGVB-stadion) passeert, ziet Suriname's nieuwste monument. Een 13,97 meter hoge éénwiel-fiets siert sinds vrijdag 18 oktober de oprit van het Mgr. Aloysius Zichem Sportcentrum. Het monument is een ode aan Sem Abrahams die meerdere keren het wereldrecord voor het rijden op de hoogste éénwieler - van 35 meter - in het Guinness Book of World Records vestigde.

Sem Abrahams en zijn familie waren aanwezig bij de onthulling van het monument. De fiets die volledig is gebouwd door Surinamers is ter beschikking gesteld door de familie Abrahams. De vork en het zadel van het monument zijn de originelen van de fiets uit 1977. Het eerbetoon aan Sem Abrahams is tot stand gekomen door de stichting Sportdocumentatie Guno Hoen en het Rooms Katholiek Bisdom Paramaribo.

Pater Esteban Kross die namens het Rooms Katholiek Bisdom in gebed ging, zei dat zij gelijk ja hebben gezegd op de vraag of het monument op die bewuste plek mocht staan. Voorzitter van de Stichting Sportdocumentatie Guno Hoen, Robert Buth, deelde mee dat het 15 jaren heeft geduurd voordat tot de onthulling kon worden overgegaan. Het bouwen van het monument duurde 8 maanden.

Minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken vindt dat de Surinaamse jeugd kan leren uit de volharding van Sem Abrahams, tekent het Nationaal Informatie Instituut op. Ze merkte op dat Abrahams heeft meegedaan aan een sport die totaal geen bekendheid geniet in Suriname. Het is daarom des te belangrijk om hem als een sportheld nu de eer te geven die hij verdiend. Zijn prestaties zijn volgens Gopal dan ook direct historisch vastgelegd.

Thursday 28 May
Wednesday 27 May
Tuesday 26 May