Overweldigend aantal deelnemers Staatsolie-Parima Triathlon
15 Oct, 05:51
foto
Kids aquathlon in Parima. Ook de kinderen zijn aan hun trekken gekomen. 68 kinderen hebben deelgenomen aan het evenement. (Beeld: Sahieda Joemratie)


De Surinaamse Triathlon (STU) had een zeer druk weekend achter de rug. Zaterdag was de Staatsolie-Parima Kids Aquathlon en zondag de Staatsolie-Parima Triathlon met de Sprint en Olympic distance. Na lange tijd een stevige triathlon wedstrijd met groot enthousiasme.

Bij de teach-in van het triathlon event was het al duidelijk dat er velen zouden meedoen. Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie, had eerder geopperd om een bedrijvenestafette aan de komende triathlon toe te voegen. Niet dat dit onderdeel er nooit eerder was, maar het werd lang niet gezien. De STU ging er akkoord mee en zeker toen bleek dat Staatsolie ook als hoofdsponsor zou optreden. Het terrein van Parima was zondag geel gekleurd met de vele Staatsolie truitjes! 

Er deden 41 teams mee aan de bedrijven estafette. Daarnaast ook teams voor de recreatie estafette Sprint en Olympic distance. Natuurlijk ontbraken de individuele sporters voor beide afstanden niet. Het was toch wel even zoeken waar je je moest begeven voor jouw onderdeel bij Parima, dat zo te zien een ‘facelift’ had ondergaan. Vanwege het grote aantal deelnemers moest men niet alleen het 50m bad gebruiken, maar ook het 25m bad. Daarnaast moesten er ook twee ‘heats’ zijn om iedereen in te delen. Dat hield dus wel in dat je zeker een half uurtje mocht kraken voor de groep die voor je startte.

Het geheel ving een kwartiertje later aan, maar daarna verliep alles in vlot tempo. Bij de Sprint distance moest men 750m zwemmen, daarna 20k fietsen en als laatst 5k hardlopen. In een estafetteteam zijn er dus drie deelnemers. Bij de Olympic distance moest men twee keer de afstanden afleggen. Degenen die dat individueel deden behoorden een goede conditie zowel lichamelijk als zeker ook mentaal te hebben. Avonturiers en minder goed getrainden konden ervan meepraten. Er was gelukkig maar één uitvaller. Voor sommigen was het moeilijk inschatten wie nu tijdens het parcours in dezelfde categorie zat. Belangrijk om je positie te bepalen in de top drie. Er waren vele nieuwkomers waarvan een groepje Spaanstaligen. 

Ondanks het bijwonen van een teach-in kan het toch mis gaan. Zo reed Doortje Swaters uit Nederland voorbij de afslag in de Henck Arronstraat naar de Fred Derbystraat. Er stond daar geen official of een politieagent. Nota bene is het straatnaambord op die hoek allang omgevallen. Het kostte deze stagiaire zeker 5 minuten. Ondanks dat, werd ze toch nummer één bij de Sprint triathlon dames in 1:24:00. Als tweede eindigde Lotte Hooghof. De eerste Surinaamse op dat onderdeel, Eunice Nasoeki, werd nummer drie. Er werd aangehaald dat ze niet geoefend had voor deze race en ook niet lang terug bevallen was. Ze heeft het dus kunnen volhouden en nam met een grote glimlach haar prijs in ontvangst. 

Bij de heren werd zoals we wel vaker zien Lesley Cairo nummer één. Hij werd gevolgd door niemand minder dan Teun de Ridder en als derde eindigde de 17-jarige Hendrik Powdar. Hij is een Neptunes-lid dat zwemmen als ‘hoofdgerecht’ heeft. Het koningsnummer, de Olympic distance was zeker met de felle zon tegen die tijd, een behoorlijke klus. Tempo werd een vervelend woord. Menige atleet zag dat dan ook minder worden bij het onderdeel hardlopen. Het deelnemersveld is sowieso bij de heren altijd groter (10) dan bij de dames (3). Maar dat neemt niet weg dat iedereen ervoor heeft moeten zwoegen en zeker ook zweten. Rodney Griffith, zelf werkzaam bij Staatsolie, pakte de eerste prijs, maar werd niet lang daarna gevolgd door John Picaulij. Bijna tien minuten later werd Wilfred Visser derde. Bij de vrouwen ging de 25-jarige Eva Decaluwe er met de eerste prijs vandoor. Nieuwkomer op deze afstand, Raghni Sital van Staatsolie, werd met luid geklap gefeliciteerd voor haar tweede plaats. Ze vertelde dat ze eigenlijk met een estafetteteam mee zou doen, maar dat ging niet door. Brigitte Rijsdijk, derde, werd spontaan naar de eindstreep begeleid door andere atleten.

Ook zaterdag was het een gezellige drukte in Parima waar de kinderen aan hun trekken kwamen. Hun ouders en/of verzorgers zeker ook, al was het om aan te vuren. Van de 68 deelnemers kwam ongeveer de helft niet uit Paramaribo, maar uit regio Wanica. Bij de aquathlon worden afhankelijk van de leeftijd vijf verschillende afstanden afgelegd in het zwembad en hardlopend op de weg. Sommigen zijn sterk in zwemmen, anderen eerder in het hardlopen. Het leuke bij deze race is dat iedereen die de eindstreep behaalt een winnaar is en ook een medaille krijgt. 

Het aantal vrijwilligers dat zondag meehielp was ook aangevuld en het liep niet altijd goed gesmeerd met wat de taken precies waren en hoe die het best uitgevoerd konden worden. In de toekomst is het raadzaam om nieuwelingen samen met ervaren vrijwilligers te mixen. Ook zouden er duidelijke instructies van te voren gecommuniceerd kunnen worden. Deelnemers en publiek hielden in hun enthousiasme onvoldoende rekening met het veilig houden van de transitiezônes en het parcours. Daardoor oogde dat best wel onoverzichtelijk. Gezien de hitte in deze periode is het zeker ook aan te bevelen om de Olympic distance eerder te laten starten. Natuurlijk behoort er ook volop water aanwezig te zijn.

Voor nu kan de STU even uitblazen maar zeker is, zoals Rudolf Elias zei, dat er een record is gevestigd in Suriname. Nooit eerder deed een bedrijf met zoveel deelnemers mee aan een sprint estafette triathlon van de STU. En dat stemt zeker goed en smaakt naar meer.

Tanya Frijmersum

De uitslagen:
Olympic distance heren (totaal 10 deelnemers)
1.Rodney Griffith 2:34:49 / 2.John Picaulij 2:35:21 / 3.Wilfred Visser 2:44:10

Olympic distance dames (totaal 3 deelnemers)
1.Eva Decaluwe 2:35:10 / 2.Raghni Sital 3:09:35 / 3.Brigitte Rijsdijk 3:15:15

Recreatie Estafette Olympic distance (totaal 2 teams)
1.Fit for Life (Shaun Lai A Fat/Xavi Wadilie/Valdano Samson) 2:10:44
2.For Fun (Karen Wong Fong Sang/Raoul Joemratie/Tanya Frijmersum) 3:04:06

Sprint distance heren (totaal 20 deelnemers)
1.Lesley Cairo 1:04:09 / 2.Teun de Ridder 1:05:06 /  3.Hendrik Powdar 1:10:02

Sprint distance dames (totaal 4 deelnemers)
1.Doortje Swaters 1:24:00 / 2.Lotte Hooghof 1:35:34 / 3.Eunice Nasoeki 1:54:11

Bedrijven estafette sprint distance (totaal 41 teams)
1.CCS (Sjiew-Oe-Joen/Hart/Ramhit) 1:18:04
2.Fantastic 3 (Kong A Sang/Wagimin/Reding) 1:20:37
3.Profs (Renfurm/Cruz/Pieroe) 1:20:56

Recreatie estafette sprint distance (totaal 6 teams)
1.Spaak 3 (Touw Ngie Tjouw/Sahadew/Simson)
2.CWS Trek (Kommies/Meerberg/Maabo)
3.Spaak 2 (Chin Ten Fung/Atmodikromo/Willemsen)