Het ‘China-verhaal’
Een 5e generatie mobielnetwerk, nieuwste nucleaire wapens, tientallen ‘smart cities’ met gezichts- en stemherkenningstechnologie, 2e grootste wereldeconomie. Het rijtje van de bereikte weelde en technologische evolutie is lang. En toch, de autoriteiten blijven erbij: China met zijn 1,4 miljard inwoners, is nog steeds een ontwikkelingsland. Maar dan wel eentje dat zich in rap tempo ontwikkelt en die ervaring verder wilt delen met de wereld.
De ontwikkeling van China is de kracht van ontwikkelingslanden, stelt Hua Chunying, directeur van de afdeling Voorlichting op het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. “Hoe meer ontwikkeld China is, hoe beter het in staat zal zijn om ontwikkelingslanden te helpen in het bereiken van een gemeenschappelijke ontwikkeling, billijkheid en rechtvaardigheid voor hen te handhaven en hun gemeenschappelijke belangen te beschermen.” Hua sprak vorige week tijdens een mediaforum in Beijing, met als thema ‘China in my eyes: 70 years of impressions and reflections’, in de marge van de 70e oprichtingsdag van de Volksrepubliek China. 89 journalisten uit 72 ontwikkelingslanden namen hieraan deel.
De directeur deed een beroep op de media om te dienen als een brug voor wederzijds begrip tussen China en de wereld en zo “meer platforms te bouwen voor een win-win samenwerking”. Zij vindt dat de stem van ontwikkelingslanden in de internationale arena niet krachtig genoeg is en hoopt dat via een gezamenlijke inspanningen “de stem van ontwikkelingslanden meer in de wereld zal worden gehoord”.
Stem Westerse media
Er wordt nog te vaak geluisterd naar de stem van de Westerse media en critici van het Chinese bewind, gaf Hua aan. "Sommige mensen in sommige landen lijken een neiging te hebben: zolang het wordt geleid door de Communistische Partij van China, zolang het uit China of een socialistisch land komt, moet het verkeerd zijn en moet het worden tegengewerkt.” Hua stelde verder dat “echte harmonie gebaseerd is op een diep begrip en respect voor het anders-zijn. De wereld is divers en kleurrijk.”
Volgens de directeur heeft China in een paar decennia bereikt waar de ontwikkelde landen honderden jaren over gedaan hebben. De prestaties vielen niet uit de lucht, maar zijn het resultaat van jarenlang hard werken, wijsheid en moed van het Chinese volk. Deze succesverhalen, de ontwikkelingen en de reikende hand naar mede-ontwikkelingslanden behoren onder meer tot het beeld dat China graag terug ziet in de mediaberichten wereldwijd: het ‘China-verhaal’.
Het Aziatische land staat voor een nieuw tijdperk van ‘socialisme met Chinese karakteristieken’. De Chinese droom is een tweedelig ontwikkelingsplan tot 2050 om China tot een modern, sterk, democratisch en welvarend socialistisch land te ontwikkelen. Het wil zijn armoede in 2020 uitgeroeid hebben. “850 miljoen mensen zijn uit de armoede gehaald en honderden miljoenen mensen zijn tot de middeninkomensgroep toegetreden”, vertelde Hua.
‘China-verhaal’
Volgens Wu Hailong, president van de China Public Diplomacy Association (CPDA), een non-profitorganisatie binnen hetzelfde ministerie, raken China en de wereld steeds nauwer met elkaar verbonden. De interesse in China groeit en de wereld moet meer te weten komen over het “objectieve en echte China”.
De CDPA wordt geleid door Chinese diplomaten die verschillende programma’s organiseren om de people-to-people contacten en culturele uitwisselingen te bevorderen. Een hiervan is het mediaprogramma ‘China International Press Communication Center’. Via trainingen in en werkbezoeken aan China kunnen journalisten uit ontwikkelingslanden het ‘China-verhaal’ zelf ervaren en dichter bij de wereld brengen.
Enkele geselecteerde journalisten deelden hun visie over het onderwerp en samenwerking tussen hun respectieve media en die van China – als alternatieve nieuwsbron.
Vandaag
Gisteren
- Reactie op ''Santokhi's toespraak...zelfverheerlijking'
- "Miljoenen doden door stofstormen wereldwijd"
- NPS draagt Patrick Brunings voor als minister Olie, Gas en Milieu
- 30 verdachten aangehouden na reeks misdrijven: Oproep tot waakzaamheid
- Drs. C. Waterberg verdient erkenning in de strijd tegen malaria
- Afstudeeronderzoek legt voedselveiligheidsproblemen melkveesector bloot
- Nieuwe bezems van gerecycled materiaal!
- Crash Air India: motoren vielen direct na start uit
- Suriname is geen arm land – het is leeggeroofd
- Eerste master Geschiedenis afgeleverd door Faculteit der Humaniora van AdeKUS
- Bewolkte zaterdag met kans op onweersbuien
- Bijna 5.000 doden in Haïti sinds oktober door escalerend bendegeweld
- VS en Suriname starten gezamenlijke medische missie AMISTAD 2025
- Minister Ori: Met opgeheven hoofd vertrek ik
Eergisteren
- Reactie op 'Waarschuwing tegen...pakken'
- Minister Ramadhin erkent partners voor historische malaria-overwinning
- Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
- Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
- NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
- Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
- Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
- Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
- Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
- Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
- Steeds meer zon met wegtrekkende buien
- Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
- Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
- Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!