Column: Politieke Borrelpraat 579
29 Sep, 22:43
foto
NPS-vergadering in Grun Dyari zaterdag. De partij bestaat 73 jaar.


“Deze regering neemt lening op lening op lening op lening op lening op…”
“Jeetje mang Ron, zit je plaat vast?”
“Ik citeer jouw daadkrachtige frambow-voorzitter die op de feestvergadering van jouw partij weer eens niet verder kwam dan af te geven op de huidige desastreuze regering.”
“En oud-Paramaribo afdelingsvoorzitter Lelie van jouw Groene partij zegt onomwonden dat de afgang van de Groenen is begonnen toen na Jopiepopie de aandacht van de partijleiding niet meer gericht was op de sociaal zwakkeren.”
“En dat Bouta die rol gaandeweg heeft overgenomen en de Groene partij met moderner populisme en betere loze beloften heeft leeggezogen.”
“Maar Kries, jouw Oranje-voorzitter blijft niet achter, die heeft intussen ook een flink eurospora-bedrag bij de oudjes van de diaspora in Nederland opgehaald. Ter ondersteuning van de verkiezingscampagne, want die kost veel geld, ja toch?”
“Heeft zo een grote partij zelf geen fondsen daarvoor? Zo kopen buitenlanders zich in. Want als je wint, komen ze cashen.”
“Maar als Sanfeni straks in landsbelang met Bouta-Louta en de ‘Leenmaarraak-gang’ gaat samenwerken, zal de diaspora-gang hun donatie dan niet terugeisen?”
“Wij zijn kampioenen in het afstropen van de wereld om zo dingen gratis te krijgen.”
“So what! Ben je jaloers dat we zo aan fondsen komen? Zelfs onze stuwdam hebben we als onderpand gezet voor een lening.”
“Dit volk houdt van gratis dingen krijgen; zelfs grote runderbonjo’s met wat pezen eraan die in geen enkele pot of mond passen, gingen grif van de hand toen het gratis vlees op runderslachtdag op was.”
“Is gratis alles willen krijgen een teken van armoede of van iets anders?”
“Van gemakzucht? Dit land gaat aan z’n eigen gemakzucht ten onder, vandaar dat er lening op lening op lening gesloten moet worden om onze schijnwelvaart in stand te houden, zeker met het oog op de naderende verkiezingen.”
“Maar de Centrale Bank heeft nu pas, na tientallen jaren door, dat zij geen wettelijke bevoegdheden heeft om bewijzen tegen malafide en zelfs illegale cambio’s te verzamelen, om die dan hard aan te pakken. Hooguit schorsen kunnen ze die.”
“Waarom breekt dit bewustzijn nu pas door?” 
“Omdat toppers van alle politieke partijen die de afgelopen 25 jaar in de regering zaten hoogstwaarschijnlijk ook van deze lui sponseringen kregen voor hun verkiezingscampagne. Plus ze hadden deze lui nodig om hun grijs en zwart verdiend geld weg te sluizen of wit te wassen.”
“Klopt! Da hoe ga je als regering maatregelen tegen deze ‘boys’ nemen?” 
“Gaat de CBvS dat nu wel kunnen doen? Want cambio’s mogen overal ter wereld alleen maar kleine hoeveelheden geld wisselen van toeristen.”
”Dat is buitenland. Hier is Sranan, waar alles op onze egi fasi gebeurt of gedoogd wordt.”
“Maar nu lijkt de maat vol te zijn en de rek eruit te zijn. Willen we internationaal niet geblacklist worden, moeten we aan een waslijst van regels voldoen.”
“En de huidige governor, onze Trikterman, doet toch wel z’n best de CBvS te moderniseren aan de hedendaagse eisen.”    “Maar de governor wil niet kwijt wat de voorwaarden zijn van die cash dollar agreement met de FED. Het gaat om afspraken met een bepaalde geheimhoudingsplicht.”
“Begrijpelijk, anders kan er bijvoorbeeld door malafide figuren gespeculeerd worden, waardoor die koers weer omhoog kan springen.”
“Ik vind dat die agreement met de FED gehuld is in een wollige mist van ontwijkende woorden.”
“Ja, eerst bazuinde er eentje van de bank rond dat het geen lening is, nee hoor, het is ons geld, een soort opgebouwde contante waarde.” 
“Maar nu blijkt dat er duidelijke voorwaarden zijn gesteld om dat ‘ons geld’ te krijgen, dus die cash dollars, om de koers te droppen, wat ook is gelukt.”
“Geen kunst. De koers sprong met veel speculatieve lucht erin omhoog door de schaarse aan dollars en zakte weer in elkaar al bij het bericht dat die cash dollars eraan kwamen.”
“Maar meester, hoe komen we een beetje erachter wat die geheime afspraken met de FED zijn?”
“Kijk naar het beleid van de CBvS, daar haal je veel uit. De eerste eis van de FED: Zet een deel van je goudvoorraad bij mij als onderpand.”
“Mijn gunstes,  maar dan hebben we minder dekking voor onze munt.”
“Klopt, maar je hebt nu die felbegeerde cash-USdollars om die koers te zakken, zoals iemand met veel bravoure had geschreeuwd: ‘Mo sakaaahkoers!” 
“Maar hoe vullen we onze goudvoorraad weer aan?”
“Door lokaal goud tegen srd te kopen, iets wat wijlen governor Telting ook had gedaan, zij het op een wat simpelere manier. Dus ordening van de goudsector is de tweede eis. In feite moet alle goudopkoop door de CBvS geschieden.”
“Ja, maar toen bij wijlen Telting kwam er een gigantische berg papiergeld in omloop waardoor die koers met sprongen steeg. Gaat dat nu weer niet gebeuren?”
“Om dat te voorkomen, treft de CBvS maatregelen om het teveel aan Surinaams geld weer af te romen, door die bijvoorbeeld middels beleggingen voor bijvoorbeeld drie jaren tegen een mooie rente vast te leggen. Dat zou dan de volgende eis van de FED kunnen zijn.” 
“Maar dan moeten de mensen met veel SRD er wel vertrouwen in hebben dat de waarde van het Surinaamse geld in die 3 jaren niet ernstig daalt.”
“Vandaar misschien die maatregelen, o.a. dat de banken op dagbasis renteloos geld bij de CBvS kunnen lenen. Waarschijnlijk ook zo een eis van de FED.”
“Klopt. Zonder vertrouwen kan geen enkel banksysteem standhouden. Daarom doet de CBvS zo hard z’n best om dat vertrouwen te herstellen.”
“Maar onze grootste particuliere bank, DSB, heeft het afgelopen jaar toch weer een aardig verlies geleden.”
“Klopt, maar dat was het jaar daarvoor al voorzien en volgens mij was het verlies toen groter. Dus de bank herstelt zich.”
“Maar intussen is de nieuwe topman van DSB officieel in functie. Denkt u, meester, dat die het herstel nu in winst zal kunnen omzetten?”
“Met de maatregelen van de CBvS en zijn kennis en kunde, al op z’n jonge jaren, en het blijvend vertrouwen van de rekeninghouders en aandeelhouders en medewerkers van DSB… ja, dan denk ik wel hij de bank verder uit het dal zal helpen.”
“Nadat het bedrijf door bepaalde dieftige toppers vakkundig is geplunderd, bijna tot faillissement toe.” 
“En wat zijn nog meer van die voorwaarden van de FED denkt u?”
“Ach, jongeman, de usual: cambio’s reguleren, subsidies afbouwen, onroerend goedbelasting invoeren, afbouwen van de cash-cultuur, invoering BTW.”
“Dus in feite al die maatregelen waar de politieke populisten de afgelopen 25 jaar met een grote boog omheen gelopen hebben.”
“Dat klopt, jonge vriend, daarom kan de governor die moeilijk nu noemen, met de verkiezingen in aantocht.”
“Maar de regering die na de verkiezingen komt, die zal dan al deze impopulaire maatregelen moeten doorvoeren.”
“Dat klopt, dus je kan dan een situatie krijgen dat de populisten dan maar liever niet in de regering gaan zitten, maar dat aan ter zake deskundigen moeten overlaten, Die zullen dan impopulair worden, en niet de populistische politieke leiders.”
“En wij als bevolking?”
“Wij zullen zoals vaker in het verleden is gebleken, die slag moeten vangen, maar nu met het uitzicht dat een langdurige ordening gevestigd wordt.”
“Laten we dat maar hopen, want we verdienen veel beter.”
“Helemaal met je eens. Daar drinken we op.”
“Proost!” 

Rappa